Howard Gardner'dan Yeni Tespitler
ZAMAN & CİHAN - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) 1. Uluslararası Yaşayan Kuramcılar Konferansı'nda dünyanın en ünlü kuramcılarından Howard Gardner'ı ağırlıyor.
Gardner, Türkiye'den ve dünyanın sayılı üniversitelerinde gelen 510 akademisyene inovasyon ve zekâ, yaratıcı sınıflar, etkin öğretme ve öğrenme ile çoklu zekâ kuramı başlıkları adı altında 4 ayrı seminer verecek.
MAKÜ konferans ve sergi salonunda gerçekleştirilen konferansta Gardner, 'çoklu zekâ kuramı'nı ortaya attı. Amerikalı psikolog, katılımcılara yeni tespit etmiş olduğu bilgileri sundu.
Dinsel zekânın eğitimde nasıl kullanılabileceğini anlatan Gardner, din eğitimi vermenin çok zor olduğunu belirtti.
Özellikle bir dini diğerinden üstün tutmadan eğitim vermenin çok zor olduğunu kaydeden Gardner, "ABD'de 25 kişilik sınıflarda Yahudiler, Müslümanlar, Hıristiyanlar ve inançsızlar var. Ayrıca farklı tarikatlardan gelenler var. Din konuları gündeme geldiğinde bu tartışmaları yönetmek çok zor. Bence ayrı okulların olması lazım. Yani, Hıristiyan ya da Müslüman iseniz normal okunun dışında bu okullara gidin. Avrupa'da dinsel birçok okul var. Bence var oluşsal zekâ gerçekten çok güçlü bir araç eğitimde. Çünkü neredeyse bütün çocuklar, öğrenciler okula kafalarında merak dolu sorularla gelirler. Dünya, gezegenler, hava, hayvanlarla ilgili. Kendi rüya ve kâbuslarıyla ilgili sorularla okula gelirler. Eğitim bu soruları tanımalı. Bu alanların farkına varmalı. Bunlara yanıt vermeye çalışmalı." diye konuştu.
Türkiye'ye ilk kez geldiğini bildiren Gardner, yeni fikirlerin asla ilk dinlenildiğinde tam olarak anlaşılamayacağını söyledi.
Zekâ ya da IQ testlerinin okulda bireylerin belirli türdeki konularda ne denli başarılı olacağını gösterdiğini belirten Gardner, şöyle devam etti: "Okulda kendinizi çok zeki hissedebilirsiniz ama çıktığınız anda bu türdeki zekânın artık o kadar yeterli olmadığını görürsüz. Bu sizi iyi bir cerrah, iyi bir denizci, iyi bir balıkçı yapmaz. IQ testleri bize kimin ne iş yapacağını söylemiyor. Bizim normalde yapamadığımız şeylerle ilgili bilgisayarlarımıza destek veriyor.''
Kendisine göre Usame Bin Ladin'in son derece yaratıcı bir kişi olduğunu belirten Gardner, "Ama bu yaratıcılığı ne amaçla kullandığı da çok önemli. Mesele Edison yaratıcılığını farklı bir alanda kullanmış ve insanlara faydalı olmuştur. İnsanların mükemmeliyetini etik ile nasıl birleştirdiklerine bağlı.'' diye konuştu.
MAKÜ Rektörü Prof. Gökay Yıldız'da henüz 3 yaşında olan bir üniversite olarak dünyanın bir numaralı ismi olan Gardner'ı Türkiye'de ağırlamaktan büyük guru duyduklarını belirtti. Yıldız, "Birçok kişi yeni kurulan üniversitelerin tabeladan ibaret olduğunu düşünüyor. Fakat biz yatığımız etkinlikler gösterdiğimiz başarılarla bu kalıbın dışına çıkmayı başardık." dedi.
Prof. Yıldız, toplantıya 7 ülkeden 20 yabancı bilim adamının katıldığını aktardı. Türkiye'den 490 kişinin katıldığını belirten Rektör Yıldız, ayrıca seminer boyunca 85 poster bildiri sunulacağını aktardı.
(CİHAN)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.