Her 10 Kadından 1’i Vajinismus
Psikolog Öge, Vajinismusu, kadının iradesinden bağımsız olarak ilişki öncesinde istemsizce vajinal kasların kasılması sonucu cinsel birleşmenin imkânsız hale gelmesi olarak tanımladı. Öge, "Yani fiziksel bir engel olmaksızın kadının korku, kaygı ve endişelerinden dolayı cinsel birleşmeye izin verememesi olarak da tanımlanabilir. Vajinismusun görülme sıklığı kültürden kültüre farklılıklar gösterse de toplumumuzda yaklaşık 10 kadından 1'i vajinismus problemi yaşamaktadır” diye konuştu ve hastalığın sebepleri ile tedavisi ile ilgili açıklamada bulundu.
Vajinismusun sebepleri
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Uzman Psikoloğu Yelda Öge, vajinismusun sebeplerinin neler olabileceğini şöyle açıkladı:
“Cinsel bilgi ve eğitim eksikliği, bununla birlikte kişinin zihninde yanlış algı, yorum ve inançların oluşması, baskıcı ve otoriter aile yapısı, taciz, tecavüz gibi travmatik cinsel yaşantılar, takıntılı (obsesif) ya da borderline kişilik yapısı, eşler arasında yaşanan uygunsuzluk ya da uyumsuzluklar, cinsellik kavramının konuşulmadığı, ayıplandığı ve yasaklandığı ortamda yetişmek, cinsellik hakkında gerçekçi olmayan, tecrübeye dayanmayan yanlış bilgiler, çocukluk döneminde kişiyi yanlış bilişsel yapılandırmaya ve öğrenmeye maruz bırakan telkinler, pasif, bağımlı, aşırı tolere edici bir eş tipi, hamile kalma korkusu, gibi daha pek çok neden vajinismusun sebepleri arasındadır.”
Vajinismus tedavisi
Vajinismusun tedavi sürecinin basit olduğunu ifade eden Psikolog Öge, kişinin sıkıntılarına göre, kişiye özel tedavi planı oluşturulduğunu belirtti. Öge, vajinismusun temel özelliğinin kaçınma ve erteleme olduğu için eşlerin genellikle tedaviye uzun bir süre sonra karar verdiğini aktardı. Ertelenen süreç uzadıkça kaygı ve korkunun arttığını söyleyen Psikolog Öge, bu durumda eşlerin birbirine karşı ilgi ve anlayışları da azalmaya başladığını kaydetti.
Öge, “Vajinismus çözümü kolay olan bir problemdir. İlk adım çiftlerin karar aşaması ve cesaretlerini toplayıp bir uzmana gitmeleridir. Vajinismus tedavisinde en etkili ve doğru tedavi şekli cinsel terapilerdir. Bu sebeple de cinsel terapi eğitimi alan uzmanların tercih edilmesi büyük önem arz etmektedir. Vajinismus tedavisinde kişinin kaygı ve korkularının farkına varması, zihinsel süreçlerinin iyileştirilmesi ve evde uygulanabilecek birtakım davranışsal ev ödevleri önerilmektedir. Tedavi süreci yaklaşık 12-13 seanstır. Tedavi de başarı oranı oldukça yüksektir. Eğer vajinismus problemi yaşanıyorsa vakit kaybetmeden bir uzman desteği alınması önerilir.”
Eşler tedaviye birlikte mi gitmeli?
Vajinismusun tedavisinde de diğer cinsel işlev bozukluklarında olduğu gibi tedaviye çift olarak gidilmesi gerektiğini belirten Öge, “Çünkü bu sorun kadın ve erkeğin yaşamında ortak bir problemdir. Tedavi sürecinde mutlaka eşlerin her seansa birlikte katılmaları ve tedavi sürecine destek olmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kaynak:Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.