Hepatit B Testi Yaptırdınız mı?

Hepatit B Testi Yaptırdınız mı?
Türkiye'de 3,5 milyon kişinin siroz ve karaciğer kanserine yol açan Hepatit B virüsü taşıdığı, ancak bunlardan 3 milyonunun bu durumdan haber olmadığı bildirildi.

TRT - Türkiye'de 3 milyon kişi Hepatit B olduğunu bilmiyor.

Türkiye'de 3,5 milyon kişinin siroz ve karaciğer kanserine yol açan Hepatit B virüsü taşıdığı, ancak bunlardan 3 milyonunun bu durumdan haber olmadığı bildirildi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Örmeci, dünyada yaygın olan virüsün 350-450 milyon insana bulaştığının düşünüldüğünü söyledi.

Türkiye'de Hepatit B'nin görülme sıklığının ortalama yüzde 5 olduğunu kaydeden Prof. Dr. Örmeci, "Yani Türkiye'de 3,5 milyon kişi siroz ve karaciğer kanserine yol açan Hepatit B virüsü taşıyor. Yazılan reçetelerden anladığımız kadarıyla bunların sadece 400 bini tedavi ediliyor. Dolayısıyla geriye kalan 3 milyon kişi Hepatit B virüsü bulaştığının farkında değil. Konunun hiç bilincinde olmaksızın toplumda sessiz sedasız hayatlarını sürdürmektedirler" dedi.

Türkiye'nin doğu ve güney doğusunda virüsün görülme sıklığının arttığına işaret eden Prof. Dr. Örmeci, virüsün doğum sırasında anneden ya da çocukluk çağında alınması durumunda yüzde 80 oranında kronikleştiğini vurguladı.

Prof. Dr. Örmeci, "Kronikleşen olgular tedavi edilmediği zaman bunların yüzde 20-40'ı karaciğer sirozuna dönüşür, karaciğer sirozuna dönüşen olguların da yaklaşık 4'te biri karaciğer kanserine dönüşür. İnsanların Hepatit B'ye karşı bilinçlendirilmesi şart. Hepatit B bulaşmış kişilerin ya da kronikleşmiş olanların mutlaka tedavi edilmesi şart" diye konuştu.

Virüsün kan yoluyla bulaştığını ve genellikle aile içinde bir kişide görülmesi halinde diğer fertlere de geçtiğini belirten Prof. Dr. Örmeci, aile içinde diş fırçaları veya jiletlerin ortak kullanılmasının virüsün bulaşmasına neden olabildiğine dikkati çekti.

Geçmişte çocukların tek enjektörle aşılandığını, bu nedenle ciddi oranda bulaşmaya neden olunduğunu savunan Prof. Dr. Örmeci, ayrıca 1982 yılı öncesinde kan ürünü kullanmış kişilerin de Hepatit B ve Hepatit C virüsü bulaşma riskiyle karşı karşıya bulunduğunu dile getirdi.

Kişinin kilolu, karaciğerinin yağlı olması, alkol kullanması, bağımlılık yapan ilaçlara müptela olmasının da hastalığın ortaya çıkmasını etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Örmeci, "Virüs, insanlar tedavisiz kalırsa ortalama 10 sene sonra karaciğer sirozuna yol açar. Siroz geliştikten sonra ortalama 100 sirozludan 2'si her sene karaciğer kanserine yakalanır" dedi.

Hepatit B virüsü bulaşmış kişilerin mutlaka tespit edilip, taşıcıyı olsalar bile kontrol altında tutulmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Örmeci, taşıyıcı kişilerde bile virüsün çeşitli faktörlere bağlı olarak aktif hale geçebildiğini ve hastalığa neden olabildiğini söyledi.

Hepatit B virüsünün hücrenin çekirdeğinde, karaciğerde, diğer organların hücrelerinde saklandığını, bağışıklık sistemin en ufak nedenle baskı altına alınmasında da ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Örmeci, "Hepatit B'de en kestirme çözüm aşılanmadır." diye konuştu.

Bu haber toplam 4200 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.