Hayvanlar da Depresyona Girer mi?

Hayvanlar da Depresyona Girer mi?
İyi bakım sonucu yaşam süreleri uzayan evcil hayvanlarda, kanser, kalp-böbrek yetmezliği, obezite ve şeker gibi hastalıklar ile psikolojik sorunların arttığı bildirildi.

İyi bakım sonucu yaşam süreleri uzayan evcil hayvanlarda, kanser, kalp-böbrek yetmezliği, obezite ve şeker gibi hastalıklar ile psikolojik sorunların arttığı bildirildi.

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sezgin Şentürk, insanlarda görülen hastalıkların birçoğunun hayvanlarda da görüldüğünü, ancak bu durumun çok bilinmediğini belirtti.

Şentürk, özellikle hayvanların iyi bakılmaları sonucu yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte organ hastalıklarının görülme sıklığının arttığına dikkati çekerek, "Hayvanların yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte kanser olgularında büyük artış var. Karaciğer, akciğer, meme ve kemik kanserlerini sık sık görüyoruz. Son yıllarda özellikle av köpeklerinde burun kanserlerine rastlıyoruz" dedi.

-KEDİLERDE OBEZİTE VE ŞEKER YAYGIN-

Şentürk, bunların dışında kedilerde böbrek yetmezliği, köpeklerde ise kalp yetmezliklerinin çok sık görüldüğünü kaydederek, şu bilgileri verdi: "Hayvanlarda da bu tür hastalıkların görülebildiği çok bilinmiyor.

Hastalıklar insanlara özgüymüş gibi algılanıyor. Ancak 3 aşağı 5 yukarı insanlarda görülen hastalıkların hepsi hayvanlarda da görülebiliyor. Çünkü aynı organlara sahibiz. Hayvanlarda da bu hastalıkların olduğunu öğrenen hayvanseverler bile şaşırıyorlar. Ama kalbi olan bir yaratığın, tabii ki kalp rahatsızlıkları olacaktır. Böbreği olan canlının tabii ki bu tarz sorunları olacaktır. Kedilerde ayrıca şeker hastalığı çok yaygın. Çünkü dengesiz bir beslenme alışkanlıkları var. Obezite kedilerde son yıllarda artıyor ve bununla ilgili şeker hastalıklarında artış yaşanıyor. 10 yıl önce gördüğümüz enfeksiyon hastalıklarının yerini geriatrik (yaşlı) dönem hastalıkları aldı." Bu hastalıkların artmasında, bilinçsiz ilaç kullanımının da çok etkili olduğunu vurgulayan Şentürk, hayvanseverlerin köpeklerini veya kedilerini sağlıklı olsalar bile, 3-6 ayda bir rutin kontrollere götürmelerini tavsiye ettiklerini, özellikle 5 yaşından büyük hayvanlara ayrıntılı muayene yaptırılması gerektiğini söyledi.

-KEDİ VE KÖPEKLERDE ANKSİYETE-

Şentürk, son yıllarda insanlarda nasıl psikolojik sorunlar artıyorsa kedi ve köpeklerde de çok fazla psikolojik sorunlar görmeye başladıklarına dikkati çekerek, şöyle dedi: "Özellikle evde bakılan kedi ve köpeklerde, anksiyete denilen davranış bozukluklarının bir türü olan ayrılık kaygısı, depresyon, agresiflik gibi şikayetler çok bariz bir şekilde artmaya başladı. Bunun için biz hastanemizde davranış bozukluğu ünitesi açtık. Uzman bir arkadaşımız burada hizmet veriyor."

Bu haber toplam 7252 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.