1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Haydar Dümen'in 3 Yıla Kadar Hapsi İsteniyor

Haydar Dümen'in 3 Yıla Kadar Hapsi İsteniyor

Türkiye Psikiyatri Derneği’nce savcılığa şikayet edilen doktor Haydar Dümen'in “insan üzerinden deney yapma” suçundan 3 yıla kadar hapis isteniyor.

A+A-

Cinsel hastalıklar ve sorunlar hakkında tedaviler uygulayan ve yazılar yazan Haydar Dümen’in başı, tedavi yöntemleri yüzünden derde girdi. 12 Mart 2010’da özel bir televizyon kanalında yayınlanan programa katılan Dümen, vajinismus hastalığını 40 dakikalık teknik bir seansla kesin olarak iyileştiğini öne sürdü. Dümen daha sonra bu açıklamalarına internet ve farklı televizyonlarda devam etti. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Dümen’in bu açıklamaları sonrasında Türkiye Psikiyatri Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı Dümen hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesinde Dümen’in tıbbi ve etik kurallara aykırı fiillerde bulunduğunun saptandığı anlatıldı.

Şikayet dilekçesinde Dümen’in hastalarından 2 bin bin euro civarında tedavi ücreti aldığı belirtilerek, “seminer odası” denilen bir odada 6-7 çifti grup halinde terapiye aldığı belirtildi. Tedaviye katılan kadınlar ise, Dümen’in tedavi sırasında kendilerinin dudaklarına uyuşturucu krem sürerek toplu iğne batırdığını ve kas gevşetici uyuşturucu ilaçlar verdiğini anlattı. Bu tedavilerden sonuç alamamaları halinde Dümen’in kadınlardan muayene ortamında kendi gözetiminde eşleriyle cinsel ilişkiye girmeleri gerektiğini söylediği öne sürülerek, hakkında yasal işlem yapılması istendi.

“Yapmadım”

Konuyla ilgili soruşturma başlatılırken, Haydar Dümen savcılıkta alınan ifadesinde herhangi bir kimse üzerinde tedavi amaçlı denemede bulunmadığını belirterek, “Bilimsel yöntemlerle Vajinismus hastası olan insanlara tıbbi bilgiler çerçevesinde tedavi uyguluyorum. Bu konuda çok insanın yıllardır çekmiş olduğu durumlarına çare oldum. Suçsuzum” dedi. Bunun üzerine savcılık Dümen’in yapmış olduğu bu tedavi yöntemlerinin bilimsel olup olmadığının tespiti için İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanlığı’na yazı yazdı. 8 Haziran 2011 tarihli cevap yazısında ise Dümen’in cinsel birleşmeye tanıklık, hastaya zararlı olabilecek yöntem uygulama, kendi yöntemini tek çözüm şeklinde hatalı olarak sunma, bilimsel ortamlarda kanıtlanmamış ve tartışılmamış bir yöntemi hastalara uygulama, cinsel eylemlere iştirak etme gibi davranışlar sergilediği anlatıldı. Yazıda hastaların cinsel birleşimlerini izlemek ve bu durumun tedavi amacı ile olduğunu iddia etmenin cinsel birleşme sırasında hastaların yanında olmayı hastalara kendi bulduğu özel bir tedavi yöntemi olarak tanıtmanın TCK’de “insan üzerinde deney yapma” suçu kapsamında olduğu belirtildi.

3 yıla kadar hapis

Yazıyı dikkate alan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Akif Ekinci ise Dümen hakkında “insan üzerinden deney yapma” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı. Haydar Dümen’in yargılanmasına önümüzdeki günlerde Asliye Ceza Mahkemesinde başlanılacak.

Akşam & Ajanslar

Bu haber toplam 4705 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum