'Hangi doktor' sorusuna e-randevu çözümü!
HABER7.COM & ANKA - Müsteşar Vekili Prof. Dr. Tosun, bu sistemin en önemli avantajının yanlış doktora gitmeyi önlemek olduğunu belirterek “Önemli oranda insanımız yanlış doktora gidiyor. Bu önceden bir danışmanlık hizmeti olacak. Görevlilerimiz; hastalara cildiye mi, dahiliye mi olacak yoksa acile mi gidilecek onu söyleyecek” dedi. Prof.Dr. Tosun ayrıca, hastaların aynı sistem kapsamında aile hekimleriyle birlikte de randevu alabileceğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, e-randevu adı verilen merkezi bir randevu sistemini geliştireceklerini söyleyerek “Örneğin gözle ilgili muayene olacaksınız. Belli bir çağrı telefonu olacak. Evinizden telefon açacaksınız, karşınıza çıkan görevli oturduğunuz yeri, tercih ettiğiniz hastane olup olmadığını ve buradaki randevu yoğunluğunu size aktaracak. Hatta görevli verdiğiniz bilgilerden sizi belki başka bir branştaki doktora yönlendirecek” dedi.
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Vekili Prof. Dr. Nihat Tosun, yaptığı açıklamada, 2009'da “e-devlet”in önemli bir bileşeni olan “e-sağlık”ın devreye gireceğini söyledi. E-randevu adını verdikleri merkezi randevu sistemini de geliştireceklerini ifade eden Prof. Dr. Tosun, “Bu konuda uzun süredir çalışıyoruz. Önemli bir noktaya geldik. Bu da Türkiye için yeni bir kavram olduğu için çok hassas davranıyoruz. Sistemimiz belli bir noktaya gelmişti. Artı ve eksileri de görerek revize ettik” dedi. Sisteme ilişkin bilgi veren Müsteşar Vekili Prof. Dr. Tosun şunları söyledi:
“Örneğin gözle ilgili muayene olacaksınız. Belli bir çağrı telefonu olacak. Evinizden telefon açacaksınız, karşınıza çıkan görevli oturduğunuz yeri, tercih ettiğiniz hastane olup olmadığını ve buradaki randevu yoğunluğunu size aktaracak. Hedefinizi biliyorsanız işiniz çok kolay olacak. Belli bir hastane ve doktor olacaksa sistem daha kolay işleyecek. Eğer istediğiniz doktordan uzun süre randevu verilemezse başka bir doktora yönlendirme yapılacak.
Hatta görevli verdiğiniz bilgilerden sizi belki başka bir branştaki doktora yönlendirecek. Burada her türlü yönlendirme olacak. Telefonla yönlendirmenin en önemli avantajı ise; önemli oranda insanımız yanlış doktora gidiyor. Bu önceden bir danışmanlık hizmeti olacak. Görevlilerimiz hastalara cildiyemi dahiliye mi olacak yoksa acile mi gidilecek onu söyleyecek. Görevliler de eğitimden geçecekler. Bunun üzerinde halen çalışılıyor.”
RANDEVUNUZU AİLE HEKİMİNİZLE BİRLİKTE ALABİLECEKSİNİZ
E-randevu sistemi için İngiltere örneğinden yola çıktıklarını anlatan Prof. Dr. Tosun, “Sizin adınıza bunu aile hekimleri de yapabilecek. Size gideceğiniz doktorla ilgili tavsiyede bulunabilecek. Sisteme aile hekiminizle girip randevunuzu birlikte alabileceksiniz” dedi. Telefonun yanı sıra internet üzerinden de randevu alınabileceğini ifade eden Müsteşar vekili Prof. Dr. Tosun şöyle devam etti:
“Her aile hekimine bir portal verelim mi giriş sağlayalım mı onu kararlaştırmadık. Bunun aile hekimine, sisteme ne kadar yük getirecek değerlendiriyoruz. Şu anda çalışmalar yapılırken simülasyonlar oluşturuluyor, dakikalar belirleniyor. 2009'da bununla ilgili önemli adımlar atmak istiyoruz. Hayata geçirebilirsek çok iyi bir sistem olacak.
Bunun bir de mali külfeti, eğitimleri var. Şu anda hastanelerimizin hepsi alt yapı olarak buna hazır. Otomasyon olmayan yer yok. Birçok kurumla online bağlantımız mevcut. Bazı hastanelerde internet üzerinden bağlantımız zaten mevcut. Öncelikle bu uygulama pilot olarak başlayacak.”
E-sağlık sistemine de ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Tosun, bu sistemin Başbakanlığın E-devletine entegre edileceğini, buradan vatandaşın kendisiyle ilgili bilgilere de ulaşabileceğini ifade etti
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.