Hamilelikte Psikolojik Sorunlar Bebeğe Zarar Verebilir..

Hamilelikte Psikolojik Sorunlar Bebeğe Zarar Verebilir..
BEÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Saraçlı, psikiyatri servisinde tedavi gören 24 ve 41 yaş arasındaki 16 hamile kadın üzerinde araştırma yaptı.

BÜLENT Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Saraçlı'nın 2003-2011 yılları arasında psikaytri servisinde tedavi gören 16 hamile kadın üzerinde yaptığı araştırmada tedavi edilmeyen psikolojik rahatsızlıkların erken doğum, bebekte gelişim ve davranış bozukluğu gibi rahatsızlıkların yanında, intihara da yol açabileceği belirlendi.

BEÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özge Saraçlı, psikiyatri servisinde tedavi gören 24 ve 41 yaş arasındaki 16 hamile kadın üzerinde araştırma yaptı. 'Bir Üniversite Hastanesinde Psikiyatri Servisinde Tedavi Gören Gebelerin Klinik, Sosyodemografik Özellikleri ve İzlem Sonuçları' adlı çalışmada, hamile kadınların psikaytri tanıları, belirtileri, yatış süreleri, gebelik haftaları, doğum komplikasyonları, bebek ve annenin doğum sonrası komplikasyonları incelendi.

1'i tedaviye cevap vermeyip ailesinin isteğiyle taburcu edildikten sonra intihar eden, 4'ü erken doğum yapan 16 hasta üzerinde yapılan araştırma, tedavi edilmeyen psikolojik rahatsızlıkların erken doğum, bebekte gelişim ve davranış bozukluğunun yanında, ölümle sonuçlanabildiğini ortaya koydu. Yrd. Doç. Dr. Saraçlı, "Tedavi edilmeyen anne adayları erken doğum, düşük yapma riski, bebeğin anne karnında gelişim bozukluğu gibi etkenlerle karşılaşabilirler" dedi.

Yrd. Doç. Dr. Saraçlı, gebelikte başlayan ya da alevlenen psikiyatrik bozuklukların, gebenin, yeni doğan bebeğin ve ailenin sağlığını olumsuz etkileyen ciddi bir durum olduğunu söyledi. Buna rağmen gebelik döneminde klinik yaklaşım ve tedavi sonuçlarıyla ilgili çalışma yapılmadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Saraçlı, araştırmasıyla bu açığı kapatmayı amaçladığını söyledi. Türkiye'de yapılan araştırmalarda psikolojik sorunlar yaşayan hamile kadın oranının yüzde 36'lar seviyesinde olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Saraçlı, genç yaşta gebe kalma, sosyal desteğin az olması, evlilikteki sorunların hamilelerdeki psikolojik rahatsızlığı arttırdığını ifade etti. 

Psikolojik sorunlar yaşayan hamile kadınların tedavisinin de zor olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Saraçlı, "Gebelikte psikiyatrik bozuklukların tedavisi hem karmaşık, hem de zordur. Tedavi etmenin ve etmemenin risklerini iyi belirlemek gerekir. Riskler ve yararlar hasta, psikiyatrist ve kadın doğum uzmanı tarafından birlikte değerlendirerek tedavi planı yapılmalıdır" diye konuştu.   
DHA 

 

Bu haber toplam 2928 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.