Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü
H.Ü. Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü 06800 Beytepe Yerleşkesi ANKARA Tel: 0312 297 8325 Fax: 0312 299 2008

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü 1964 yılında kurulmuştur. Bölümün amacı psikolojinin çeşitli dallarında, uygulama ve kuramsal alanlarda çalışmak üzere eleman yetiştirmektir. Bölümün Deneysel Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Uygulamalı (Klinik)  Psikoloji, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi ve Psikometri bilim dalları vardır. Son birkaç yıl içinde kurulmuş olanlar sayılmazsa, ülkemizde Psikoloji Bölümünün doğrudan, bağımsız bir akademik birim olarak kurulduğu yegane yükseköğretim kurumu Hacettepe Üniversitesidir. Bölümün ilk Başkanı Prof. Dr. Feriha Baymur'dur. İlk kuruluş yıllarında Psikoloji Bölümüne A.B.D.'de doktora eğitimini tamamlayarak bir grup eleman dahil olmuştur. Bu gruptan Dr. İffet Dinç deneysel psikoloji, Prof. Dr. Hüsnü Arıcı psikometri ve istatistik, Prof. Dr. Necla Öner ise psikolojinin okul ve klinik uygulama alanlarındaki en son bilgi ve tekniklerini Psikoloji Bölümüne getirmiştir. Böylece, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü, psikolojideki en son gelişmelerin aktarıldığı bir kurum niteliğini kazanmıştır.  Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü, gerek öğretim elemanları gerekse de öğrenci sayısı bakımından ülkemizde her kademede psikoloji eğitiminin verildiği en büyük bölümdür.

İlk mezunlarını 1968 yılında veren bölümde halen lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde öğretim yapılmaktadır. Bölüm akademik yönden altı Uzmanlık Dalı halinde örgütlenmiştir. Bu uzmanlık dalları Sosyal Psikoloji, Deneysel Psikoloji, Klinik Psikoloji, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi, Gelişim Psikolojisi,  ve Psikometridir. Psikoloji Bölümünün amacı iki yönlü olup, öğrencilere psikolojinin çeşitli alanlarındaki kuramsal ve deneysel bilgilerin yanı sıra, öğretim sonrası mesleki çalışmalarında kendilerine yardımcı olacak yöntem ve teknikler açısından uygulama becerileri kazandırmaktır. Programın hazırlanmasında, öğrencilerin psikolojinin değişik uygulama alanlarında görev alabilecekleri ve lisansüstü akademik dereceler için aday olabilecekleri ihtimalleri de göz önünde tutulmuştur. Dört yıllık lisans öğrenimi için öğrencilerin elde etmesi gereken kredi toplamı en az 128’dir.

Ülkemizde Türkçe eğitimin verildiği bölümler içinde tercih sıralamasında birinci olan Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü, bölüm başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın ve 4 profesör, 5 doçent, 1 yardımcı doçent, 4 öğretim görevlisi, 14 araştırma görevlisinden  (11’i 50. madde ile bölüm, 4’ü 35. madde ile çeşitli üniversitelerden gelen  araştırma görevlisi) oluşan oldukça geniş ve yetkin kadrosu ile amaçları doğrultusunda eğitim ve öğretim programını sürdürmektedir.

Bölümün Misyonu

Evrensel değerler ışığında, genelde bilimin, özelde de psikoloji biliminin bilgi birikiminden yararlanarak, ülkenin ve insanlığın ihtiyacı olan, öğrenmeyi öğrenmiş ve kendi ayakları üstünde durabilen üstün nitelikli psikologlar yetiştirmek. Eğitim ve araştırma alanlarındaki üretimini toplumun ve insanlığın yararına sunmak.

Bölümün Vizyonu

Gelecek 10 yıl içinde, Üniversitemizin misyonu, vizyonu, değerleri ve stratejik amaçları doğrultusunda, ulusal ve uluslar arası ortamlarda mensubu ve mezunu olmaktan övünç duyulan; vereceği eğitimle ve bilimsel yöntemlerle üreteceği bilgilerle çağdaş psikolojinin ilerlemesine, toplum ve insanlık yararına uygulanmasına katkıda bulunacak kadroları yetiştirecek lider bir psikoloji bölümü olmak. Bu bağlamda  gelişmekte olan üniversite psikoloji bölümlerine hem model olmak hem de araştırmacı /öğretim elemanı yetiştirme kaynağı haline gelmek.

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü 2009 ÖSS Puanı

Ayrıntılı Bilgi ve güncel duyurular için bölümün web sitesi

http://www.psikoloji.hacettepe.edu.tr/

Bu haber toplam 23492 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum