Hacettepe Üniversitesi Beyin Üssü Kurdu

Hacettepe Üniversitesi Beyin Üssü Kurdu
Hacettepe Üniversitesi Teknoparkı'nda beyinle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisinde ileri teknolojik yöntemlerin kullanıldığı "Neourmetrika" isimli merkez açıldı.

Hacettepe Üniversitesi Teknoparkı'nda dikkat eksikliği, hiperaktivite, şizofreni, epilepsi, stres bozukluğu gibi beyinle ilgili hastalıkların teşhis ve tedavisinde ileri teknolojik yöntemlerin kullanıldığı "Neourmetrika" isimli merkez açıldı.

Beyin üzerine geliştirdiği tanı ve deneysel çalışmalarıyla dünya genelinde tanınan Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü emekli öğretim üyesi ve HÜ KOSGEB Teknoloji Geliştirme Merkezi araştırmacılarından Prof. Dr. Sirel Karakaş'ın kurduğu merkez, yüksek teknoloji kullanan sayılı Ar-Ge üssünden biri olmaya hazırlanıyor.

Merkezle ilgili bilgi veren Karakaş, beynin çalışması ve görüntüleme teknikleri üzerine uzun yıllardır çalıştığı ekiple yürüttükleri son çalışmaya işaret etti. DPT desteğiyle yaptıkları son çalışmada, 130 çocuğun beyin yapısının Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme tekniğiyle incelendiğini, dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısının konulmasında yeni bir yöntem geliştirildiğini açıkladı.

Gazi Üniversitesi Öğretim üyesi nöroradyolog Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş ile birlikte beyin faaliyetlerinin karşılaştırılmasında, beynin çeşitli alanlarını faaliyete geçiren "Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme için TURCONS-4 Beyin Haritalama Bataryası" adı verilen görevler bataryası geliştirdiklerini bildiren Karakaş, bu bataryanın beyin cerrahisine hazırlanan hastalarda kullanıldığına dikkat çekti.

Özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısının konulmasını sağlayan bu yöntemin "Neurometrika" isimli merkezde uygulamaya girdiğini de bildiren Karakaş, özellikle nöropsikiyatrist nörolojik hastalıklar arasında yer alan epilepsi, şizofreni, stres bozukluğu, demanz gibi hastalıkların da tam olarak tanı ve tedavisini yapan dünyanın sayılı merkezleri arasında olduklarına işaret etti.

Prof. Dr. Sirel Karakaş, faaliyetlerinin çoğunda tıp personeli ile çalıştıklarını belirterek, "Böylece özellikle beyin faaliyetleriyle ilgili tanı koyma ve tedavinin izlenmesinde hastanın subjektif söylemlerine değil, tamamen bilimsel verilere dayanarak teşhis ve tedavi uygulaması yapılacak" dedi.

AA

Bu haber toplam 3931 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.