Günümüzün vebası korona değil anksiyete

Günümüzün vebası korona değil anksiyete
Dünyaca hazırlıksız yakalandığımız bulaştırıcı hastalık yaşamımızı tehdit etmeye devam ediyor. Virüsün getirmiş olduğu kaygının yanı sıra insanlarda maddi yaşam kaygısı da oluşmuştur.

Virüs tüm sektörleri etkilemeye devam ediyor ve piyasaların akıbetinin ne yönde ilerleyeceğinin belirsizliği yaşanmaktadır.

Bu süreçte işini kaybeden insanlar,evinden çalışmaya devam eden  insanlar ve iş  yerine giderek çalışmaya devam eden insanlar var. İstenmeyen sonuçların insanlarda daha çok stres ve kaygı düzeyini arttırdığını görmekteyiz. Bu süreçte iş yerinden çalışmalarına devam eden insanların kaygı düzeyinin daha yüksek olduğunu gözlemleyebiliyoruz.

Özellikle de hastane çalışanlarının ve market çalışanlarının daha fazla risk altında olduğunu görüyoruz.Kendilerine ya da sevdiklerine virüsü bulaştırma endişesi,sağlıklarının da  tehdit altında olması insanları zorlayan bir süreçtir.İnsanların  hızla değişen dünya düzenine ayak uydurmakta zorlandığı aşikar.

İş yerlerinde kendilerini yeterinde tehdit altında hisseden insanlar için en güvenli ve huzurlu olan alan evleridir.İnsanlar kendilerini güvenli  hissettikleri evlerinde huzurlu olmayı,güzel karşılanmayı isteyebilir.Bu oldukça doğaldır.

İşten gelen insanlara yönelik tutum salgınla ilişkili diyalog şeklinde gerçekleşmemelidir.İş yerlerinde çalışmakta olan yakın çevremizdeki insanlara yönelik; hoş geldin,nasılsın gibi cümleler kurmadan, hemen ellerini yıka oraya dokunma gibi cümleler kullanmamız o kişiyi rahatlatmış hissettirmez.Aksine kişinin kaygı ve stres düzeyini arttırabilirsiniz.

Çalışan kişilere karşı tutumlarınızın her zamankinden daha farklı olmamasına dikkat etmelisiniz.Evde kurallar bir defa belirlenerek sorumluluk kişiye bırakılmalıdır.Sürekli  kişiye hijyen ile ilgili hatırlatmalar yapılmamalıdır.Çalışan kişilerin kaygı düzeyini azaltmaları için; gününü  planlayarak geçirmeleri oldukça önemlidir.

Örneğin;Mesai saatlerinden sonra uzun zamandır görüşemediği arkadaşları ile iletişime geçmek,ailesiyle vakit geçirmek,ilgi alanını kapsayan şeyler yapmak… Kişinin gününü planlı şekilde geçirebilmesi psikolojik sağlamlığı üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır.Elbette Travmatik durumlara yönelik hayata sağlam şekilde devam eden insanlar var.

Virüse yönelik  uyum sağlama yeteneğine sahip bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyinin yüksek olduğunu görüyoruz.Sizlerde gününüzü planlayın ve gerçekleştirmek istediğiniz hedefleriniz olsun.Psikolojik sağlamlık düzeyiniz için sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz şeylere kulak verin.

Kaynak

Bu haber toplam 4800 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.