Göçle Gelen Çocuklara Psikolojik Destek

Göçle Gelen Çocuklara Psikolojik Destek
Mersin'de 'Çocuğun Dünyası Projesi' kapsamında, göçle gelen ailelerin yoğunlukla yaşadığı mahallelerde bulunan ilköğretim okulu öğrencilerine, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriliyor.

HaberYurdum: Mersin'de 'Çocuğun Dünyası Projesi' kapsamında, göçle gelen ailelerin yoğunlukla yaşadığı mahallelerde bulunan ilköğretim okulu öğrencilerine, psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti veriliyor.

Kalkınma Bakanlığı tarafından SODES kapsamında finanse edilen, Mersin Valiliği koordinasyonunda Mersin Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 'Bir dokunuşla binlerce dünya' sloganıyla hayata geçirilen proje kapsamındaki çalışmalar Hatice Uluğ İlköğretim Okulu'nda devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu'dan göçle gelen ailelerin çocuklarının kente uyumu konusunda başlatılan çalışmaların yanı sıra öğrencilere psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmeti de veriliyor.

Proje Koordinatörü MEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nalan Yetim, çalışmaların 5'i akademisyen, 15'i öğrenci olmak üzere 20 kişiyle 5 Aralık 2011 tarihinden bu yana devam ettiğini söyledi. Yaklaşık 1 yıl sürecek projeyle Mersin'e göç eden nüfusun yaşadığı mahallelerde, ilköğretim çağındaki çocukların beklentileri, sorunları, gelişim özellikleri çerçevesinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri yürütmeyi amaçladıklarını kaydeden Yetim, özellikle okula uyum, başarısızlık ve devamsızlık sorunu yaşayan öğrencilere ilişkin danışmanlık hizmetlerinin verilmesi ve rehberlikte bulunulmasının, proje açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Çocuklarla daha iyi bir iletişim kurabilmek için hayata geçirdikleri projenin gelecek açısından önemine de değinen Yetim, "Çocuklarımıza dokununca, onların içindeki birtakım göremediğimiz, gözümüzden kaçan noktaları yakalayabileceğimizi, daha fazla ufuk açabileceğimizi, dolayısıyla sorunlarını daha fazla anlayıp, algılayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu nedenle projenin özellikle göç edenlerin kentlilik, kentlileşme bilinci çerçevesinde bir adım olduğunu ve bu sürece katkıda bulunacağını düşünüyorum" dedi.

Proje kapsamında Akdeniz ve Toroslar ilçelerinden seçilen 7 okulda 12 bin 500 öğrenciye ulaştıklarını ifade eden Yetim, madde bağımlılığı, okula uyum güçlüğü, akran zorbalığı, ergenlik sorunları, ihmal, gelişim sorunları, başarısızlık gibi sorunlar üzerine şu ana kadar toplamda 900 çocukla bire bir görüşme yapıldığını açıkladı. 7 ilköğretim okulunda, 10'ar kişilik gruplardan oluşan ve toplamda 140 çocuğu kapsayan gruplarla 'iletişim becerileri ve öfke kontrolü' üzerine psikolojik danışmanlık çalışmaları sürdürüldüğünü belirten Yetim, şöyle devam etti; "Ayrıca, 'öz bakım becerileri, ergenlik sorunları, toplumsal davranış kuralları, verimli ders çalışma teknikleri ve sınav kaygısı' başlıklı 5 eğitim konusuyla 12 bin 500 çocuk, her bir eğitim başlığı için ayrı olmak üzere, görsel sunum yöntemiyle eğitime alınmış, ilgili konularda çocukların geliştirdikleri beceriler, süreç içerisinde düzenli olarak izlenmiştir."

Bu haber toplam 2504 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.