1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Fark Edilmek İstiyorsanız İşte Renginiz

Fark Edilmek İstiyorsanız İşte Renginiz

Herkesin kendine yakışan farklı tonda renkleri var. İstenen, giysinizin değil yüzünüzün hatırlanır olması.

A+A-

Herkesin kendine yakışan farklı tonda renkleri var. İstenen, giysinizin değil yüzünüzün hatırlanır olması. Özellikle yüze yakın yerde kullanılan yanlış renklerden kaçınarak, ilk izlenimlerden artı puan alabilirsiniz.

Yurtdışında oldukça popüler bir uygulama olan renk analizinin yaklaşık 30 senelik bir geçmişi var. Türkiye’de ise yeni yeni ilgi çekmeye başlayan renk analizini meslek dalı haline getiren Oya Komar oldu.

Komar, “Kimse tek renge mahkûm edilmiyor, herkesin kendine yakışan farklı tonda bir mavisi, yeşili, kırmızısı, grisi var. İstenen, giysinizin değil yüzünüzün hatırlanır olması. Özellikle yüze yakın yerde kullanılan yanlış renklerden kaçınarak, ilk izlenimlerden artı puan alabilirsiniz.” şeklinde konuşuyor.

İş başvuruları konusunda bir konuyu, özellikle iş aramakta olanlara hatırlatmak istediğini anlatan renk analisti Oya Komar,

“Üzerinizde o kurumda çalışıyormuşsunuz gibi, zaten oraya aitmişsiniz gibi iş kıyafeti olmalı. Bir finans kurumuna yapılan iş başvurusunda ciddi, koyu renklerde, kontrastın hakim olduğu, otoriter görüntü vereceğiniz giysiler tercih edilmeli. İnsan ilişkilerinin daha dostça olması gereken konumlar için ulaşılabilir olduğunuz imajını veren, kontrast içermeyen renklere önem verilmeli. Birçok aday içerisinde yer alınıyorsa, doğru şekilde hatırlanabilir olmak önemlidir.” diyor.

Oya Komar, renk iletişiminde dünya standardı sayılabilecek, renklerin her birini üç boyutlu tanımlayabilen bilimsel Munsell Renk Sistemi’nden yola çıkıyor. Uyum, kontrast, derinlik, sıcak ya da soğuk deri altı tonları olmak üzere üç boyutta değerlendiriliyor.

Renk analistleri, kontrastı ve derinliği genelde rahatlıkla çıplak gözle görebiliyorlar. Kişinin de kimi zaman kendine dair bu konuda doğru izlenimi olmuş olabiliyor. Ancak tendeki sıcak veya soğuk alt tonları ancak özel kumaşlar yardımıyla belirlenebiliyor.

Renk analisti, yaklaşık bir buçuk saat süren bir seansla doğal gün ışığında ayna karşısında çalışıyor. Ton farklılığı gösteren, ama aynı isimle anılabilecek renkli kumaşlar yardımıyla yüzün renginde bir değişiklik olup olmadığı gözleniyor. Yanlış renk grupları elenip, kişinin kendi renk grubuna ulaşılıyor.

Sertifikalı renk analisti

Oya Komar, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Fakültesi mezunu. Colourfit renk analizi sistemlerinin kurucusu. Bir yakınının yurtdışında renk analizi yaptırması ve büyük değişim geçirmesinden çok etkilenmiş, uzun seneler konu hakkında okuyup araştırıp kendini geliştirmiş. Son olarak da bu işi yerinde öğrenmek ve sertifikasyona sahip olmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’da ilgili federasyonun eğitim kalitesini onayladığı bir kurumdan eğitim almış.

Hocası, TFIC (The Federation of Image Consultants) Başkanı Frances Bodington. Kendi deyimiyle, gözü artık yalnızca insan renklerine odaklandığı için, içeriğe konsantre olup televizyon izleyemiyor, sosyal ortamlarda, metroda, yolda insanları incelemekteyken göz göze geldiğinde utanıyor.

Bu haber toplam 10885 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.