1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Etnopsikanaliz'in Kavşağı Marie Rose Moro

Etnopsikanaliz'in Kavşağı Marie Rose Moro

Aktüel Psikoloji Yazarlarından Ve Fransa'da Psikoloji Master'ı yapan Elif İŞBAZ, kültürel çatışmaların ve göçün psikolojik temelini izah etmeyi konu alan etnopsikanaliz konusunu köşesine taşıdı...

A+A-

Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi


Aktüel Psikoloji Yazarlarından Ve Fransa'da Psikoloji Master'ı yapan Elif İŞBAZ,  kültürel çatışmaların ve göçün psikolojik temelini izah etmeyi konu alan etnopsikanaliz konusunu köşesine taşıdı...

Dünya çapındaki göçmen trafiğinin gün geçtikçe çoğaldığı bir devirde yaşadığımıza vurgu yapan İşbaz, göç olgusunun yarattığı temel çatışma alanlarını, bunun doğurduğu psikolojik etkilerin önemine vurgu yaparak önümüzdeki günlerde bu konu hakkında daha geniş çaplı araştırmalar yapmayı planlıyor.  

Etnisite fransız devriminden sonra fitili ateşlenen ve hala dinamizmini muhafaza eden bir olgudur. Bu olgunun doğurduğu olayların insanlığa maliyetleri hem maddi açıdan hemde psikolojik açıdan oldukça büyük bir külfete sahiptir. Etnik çözülmelerin doğurduğu çatışmalar buna bağlı olarak gelişen savaş ve akabinde ki ekonomik değişkenlerin tetiklediği göç hareketleri kültürel çatışma ve kültürel oryantasyon sorunlarını beraberinde getirmiştir. Özellikle son 15 yıllık süreçte kültürel farklılaşmaların entegrasyon sürecine dahil olmayı zorlaştıran etkileri avrupada ki ruh sağlığı uzmanlarının dikkatini çekmiş ve bu alanda önemsenir yeni proje ve çalışmalar başlamıştır.

Elif İşbaz, Avrupa'da, etnopsikanalitik alanla ilgili yapılan yapılan çalışmaların kazandığı ivmenin önemini köşesinde yazı dizisi olarak ele alıyor. Elif İşbaz, Etnopsikanaliz konusuyla etnisite göç ve adaptasyon sorunlarını ele alacağı yazısına bu alanda kendi deyimiyle; "Tıp’ın, psikoloji’nin, psikanaliz’in, pedopsikiyatri’nin, etnoloji’nin, ve felsefenin kavşağı" olarak nitelediği, Marie Rose Moro'nun  kısa biyografisiyle giriş yapıyor. Marie Rose Moro'yu etnopsikoloji ve etnopsikiyatri konusunda çok önemli bir otorite olarak gören Elif İşbaz, Moro'un kısa özgeçmişi hakkında şu kısa bilgileri paylaşıyor:

"Marie Rose Moro, 48 yaşında İspanyol asıllı Paris’de yaşayan bir psikiyatristtir. Bir yaşındayken Fransa’ya gelir ve eğitimine Fransa’da başlar. Üniversite yıllarında Tıp bölümünü seçerek, çocuk ve ergen psikiyatristi olur bir diğer adıyla “pedopsikiyatr”. Aynı zaman’da da psikanalist (psychanalyste) ayrıca Tıp ve İnsan bilimleri doktoru ünvanlarına da sahiptir.  Felsefe’de lisans eğitimi alan Marie Rose Moro yazar yönüyle de çok iyi tanınır. Günümüzde Fransa’da etnopsikanaliz (étnopsychanalyse)  ve transkültürel (Kültürler arası / Transculturelle) psikiyatrisi denildiğinde Marie Rose Moro en başta gelen isimlerden en önemlisidir."

İşbaz'ın ele aldığı etno psikanaliz kavramı bir kaç açıdan önemlidir. Bunların başında bu kavramın Türkiye'de henüz bir çalışma yada proje içeriğine konu olmamasıdır.  Her ne kadar yoğunluklu olarak Avrupa'da mağripli ve maşrıklı algısı üzerine kurulmuş bir kültürel çatışmadan bahs edilsede bu formata uyan benzer sosyolojik dokuları Türkiye'de de görmek mümkün. Özellikle son dönemlerde medyada geniş yer bulan İzmir'in Torbalı ilçesinde artan cinayetler etno psikanaliz perspektife konu olabilecek çok önemli olaylardır.

Kültürel çatışma her ne kadar sosyolojik bir kavram olsa da bunun bireyde oluşturduğu travmatik etki, olası uyum sorunları etno-psikolojinin konusudur. Elif İşbaz'ın ele aldığı konu yeni tartışmaları harekete geçirme olasılığı açısından oldukça önemlidir.

Elif İşbazın "Etnopsikanaliz ve Marie Rose Moro" başlıklı köşe yazısının ayrıntıları için tıklayınız

Bu haber toplam 8909 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.