Ergenlerde Cinsel Kimlik Bunalımı

Ergenlerde Cinsel Kimlik Bunalımı
Medya ve çevre faktörleri ergenlerde cinsel kimlik bunalımını körüklüyor. Uzman Psk. Farika Teymur Artır'ın Zaman gazetesinde yer alan açıklamalarının ayrıntıları...

Farika Teymur Artır/ ZAMAN 
Ergenlik dönemi kişiliğin önemli gelişim evrelerinden biridir. Bu dönemde cinsel kimlik gelişimi de önemli bir ter tutar. 

Kişiliği oturmuş, kimliğini bulmuş kişinin kendisine, kendi bedenine, nerede olduğuna ve nereye gitmekte olduğuna dair bir güven duygusu vardır ve buna bağlı olarak da kendisini iyi hisseder. Bazı kişilerin ise cinsel kimlikleri ile ilgili endişeleri vardır ve bu onların ruh ve beden sağlıklarını, başarılarını ve diğer gelişimlerini olumsuz şekilde etkiler. Gençlerdeki cinsel kimlik bunalımı konusunda ailelere ve ergenler üzerinde etkili olan bütün kişilere önemli görevler düşmektedir. Bu konuda aileler tarafından alınacak tedbirler şunlar olabilir:

Cinsiyete göre büyümeli

Kız çocukları kız gibi, erkek çocukları erkek gibi yetiştirilmeli, kendilerine uygun kıyafet ve oyuncaklarla oynamalıdır. Çocuğun küçük yaşlarda kendi cinsinden kişilerden uzak yetişmesi hep karşı cinsten çocuk ve yetişkinler arasında kalması ve daha çok onların yaptıkları işler yaptırılıp karşı cinsin kıyafetlerinin giydirilmesi de cinsel kimlik bunalımında etkilidir.

Çeşitli psikolojik/cinsel problemleri veya kişilik bozukluğu olan bazı ünlü kişilerin mesleklerindeki başarıları sebebiyle medya tarafından 'idol' olarak gösterilmesi ya da çarpık nitelikli özel hayatlarının deşifre edilip sürekli gündemde tutulması kimlik gelişimi döneminde veya kimlik bunalımında olan ergenleri olumsuz etkiler.

Hiç istemediği halde kendi cinsine ilgi duyduğunu söyleyen kişilerin büyük çoğunluğu çocukluklarında taciz edildiklerini söylemişlerdir. Bu kişiler ergenlik sürecinde uygun olmayan bir arkadaş ortamında kötü niyetli kişilerin eline düşünce hayat çizgileri tamamen değişmektedir.

Arkadaş çevresi çok önemli

Çocuk, ergenlik döneminde ailesinde problemler varsa veya arkadaş ortamı çok kısıtlıysa aileden uzaklaşıp bulabildiği, kendisini kabul eden arkadaş ortamında daha çok vakit geçirmeye başlar. Genç, dışlanmamak için kendini onlar gibi hareket etmek zorunda hissedebilir. Bunu önlemek için ona arkadaşlıkla ilgili sorunlarını da tartışabileceği sağlıklı bir aile içi iletişim ortamı sağlanmalı ve alternatif arkadaş gruplarına girme yolları kolaylaştırılmalıdır.

Hedefsizlik kötü arayışlara itebilir

Cinsel kimlik bunalımında, gençlerin manevi boşlukta olması, bir hayat gayesinin zihninde netleşmemesi, bu yönde meşguliyetlerinin olmaması da etkilidir. Kişi manevi boşlukta değilse kendisini mutlu hisseder, dürtüsel duygularıyla sürekli meşgul olmaz, olumsuz arayışlara da girmez. Enerjisini yararlı meşguliyetlerde harcar. Öz denetimi daha güçlüdür. 

 


Bu haber toplam 7407 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.