1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Erdoğan Peres'e rest çekti / VİDEO

Erdoğan Peres'e rest çekti / VİDEO

Peres küstahlaştı, Erdoğan cevap verdi. Başbakan Erdoğan, 'Davos benim için bitmiştir, Öldürmeyi iyi bilirsiniz." dedi. Toplantıyı terketti! İşte o tarihi görüntüler.

A+A-

TİMETURK.COM - Davos'ta Dünya Ekonomik Formu'na katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'i, Filistin'e orantısız güç kullanmakla suçladı, Peres yüksek sesle, Erdoğan'a haklı olduklarını iddiasını dile getirdi.

Daha sonra panelin modaretörü Erdoğan'a söz hakkı vermek istemeyince Erdoğan, sinirlendi 'Davos benim için bitmiştir, artık Davos'a gelmem' diyerek toplantı salonunu terketti.


 


Davos Dünya Ekonomik Forumu kapsamında, Başbakan Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in de katıldığı Gazze konulu panel yapıldı.

Panelde konuşan Erdoğan, sözlerine önce bir durum tespiti yapmak gerektiğini söyleyerek başladı. Erdoğan “Durum tespitine 40 yıl öncesinden değil Haziran 2008’den başlamak istiyorum. Bu dönemde sözlü bir ateşkes vardı ve herhangi bir sıkıntı söz konusu değildi. Süre bitince herhangi bir saldırı olmadı” dedi. Gazze’nin tecrit edilmiş, açık bir hapishane haline getirildiğini söyleyen Erdoğan, İsrail’in ablukayı kaldırması gerektiğini vurguladı. Önce bir insan sonra bir başbakan olarak konuştuğunu dile getiren Erdoğan, “Gazze’ye bir sandık domates sokmak İsrail’in iznine bağlıdır” dedi.

Ramallah kapısında Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı olarak yarım saat bekletildiğini söyleyen Erdoğan, Peres’ten bunun izahını istedi. İsrail’in Filistin tarafından roketler atıldığını açıkladığını söyleyen Erdoğan, “Atılan füzelerden ölen var mı? Bu nasıl bir füzeder ki kölen yok. Ama bu süre içinde çok sayıda Gazzeli öldü” diye konuştu.

Antisemitizmi ve İslama yönelik fobiyi insanlık suçu olarak gördüğünü belirten Erdoğan, Türkiye’nin Ortadoğu’da barışın egemen olmasını istediğini vurguladı.

İsrail Başbakanı Olmert ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi veren Erdoğan, “Ben Sayın Olmert’e şunu söyledim. Dışişleri bakanı ve özel temsilciler yanımızda. Biz Hamas’ın elindeki esir askeri kurtarabiliriz. Madem demokrasiden yanayız, halkın iradesiyle seçilmiş olanları saygıyla karşılamak zorundayız. Bu hükümetin bakanları milletvekilleri sizin elinizde esir. Bunları serbest bırakın dedik. Olmert, ‘Bunları serbest bırakırsak Mahmut Abbas kriz geçirir’ dedi” diye konuştu.

ŞİMON PERES: ATEŞKESİ HAMAS BOZDU

Şimon Peres panelde yaptığı konuşmada şunları söyledi “Biz hiçbir zaman ateşkese başlayamadık. Filistinliler ateşkesi kendileri bozdu. Erdoğan’la Olmert görüşmesi olduğunda operasyon kararı verilmemişti. Biz 15 bin İsrailli yerleşimciyi Gazze’den dışarı çıkardık. Bunu yapmamıza rağmen neden roket atıyorlar.

Gazze’ye yönelik geçişler açıktı. Abluka yoktu. 20 milyon dolar yatırım yaptık. Onlar neden geçiş noktalarını bombaladılar. Biz Gazze’den çekilmiştik. Yakıt, içme suyu gönderiyorduk. Sadece İran’dan gelen roketleri almalarına izin vermedik. Tünelleri bunun için yaptılar.

Hamas roket atmadan önce Gazze’de açlık yoktu. Bana kimse bu saldırının nedeni konusunda soru soramaz. Mısır’la Ürdün’lü barış yaptık. Biz Filistinle’de barış istiyoruz. Binlerce insan İsrail’de sığınaklarda yaşıyor. İsrail 60 yaşında. 60 yaşında 7 kez savaşıp, intifalarla mücadele eden ülke gördünüz mü?

(Erdoğan’a dönerek) Mübarek durumu sizden daha iyi biliyor. Başkan Abbas da durumu biliyor ve Hamas’ı suçluyor. Hiç kimse Hamas’ın roketlerine tepki göstermedi. Sorun İran’ın Ortadoğu’da hakimiyet kurmak istemesidir. İran Hamas’a roket yolluyor. Karışıklığa neden oluyor. Bizim seçeneğimiz barıştır. (Erdoğan’a dönerek) Siz roketler altında kalsanız tepkiniz ne olur? Burada bir tanımlama sorunu vardır. İsrail için kendi çocuklarının geleceğini korumak çok önemlidir. Ateşkesi biz bozmadık. Gazze’yi kendilerine bırakmıştık. Bizimle niye savaşyıorlar. Biz hiç bir zaman ilk ateşi başlamadık, biz karşılık verdik.Hamas çirkin bir diktatörlüktür. Ş anda Hamas’ın neden olduğu sorunlarla uğraşıyoruz. Gazze’ye yardımı biz değil Hamas engelliyor.

Bu sözler üzerine yeniden söz alan Başbakan Erdoğan Peres’e dönerek “Sayın Peres benden yaşlısın. Sesin çok yüksek çıkıyor.Bu suçluluk psikolojisi. Siz öldürmeyi iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları öldürdünüz. Bu insanları öldürenleri alkışlamak insanlık suçudur. (Panel yöneticisine dönerek) Benim için bundan böyle Davos bitmiştir. Davos’a bir daha gelmem”

Erdoğan bu sözlerinin ardından paneli terketti.

Bu haber toplam 3644 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.