Epilepsi hastalarına yeni umut

Epilepsi hastalarına yeni umut
Geliştirilen bir teknik beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak sara ve parkinson hastaları ile felçliler için umut kaynağı oldu.

HURRİYET - Uluslararası Nöroteknoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Metin Tulgar, geliştirdiği teknikle beyin pilinde arıza riskini sıfıra indirip, kullanım süresini ömür boyu uzatarak sara ve parkinson hastaları ile felçliler için umut kaynağı oldu.

Hastalık veya kaza sonucunda deformasyona uğrayıp fonksiyonunu kısmen yitiren sinirleri, yapay tedavi sinyalleriyle uyararak tekrar aktif hale getiren beyin pilleri, ilaçlara dirençli epilepsi (sara), kronik depresyon ve alzheimer hastalığının tedavisinin yanı sıra, solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım servislerinde kaybedilen hastaların yaşama döndürülmesi için kullanılıyor.

Tamamı ABD’de üretilen beyin pilleri başta ABD olmak üzere Kanada ve Japonya ile Batı Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanıyor. Türkiye’de ise, son birkaç yıldır İstanbul, Ankara ve İzmir’de nadiren uygulama yapılıyor ve hastalığın türüne göre 10 bin ile 50 bin dolar arasında değişen yüksek cihaz maliyetleri sebebiyle birçok hasta bu yöntemden yararlanamıyor.

Türkiye’de ise ilk defa Prof. Dr. Metin Tulgar tarafından geliştirilen ve Tulgar-Implant adı verilen yeni beyin pili sistemi, beyin pillerinin 2 ve 5 yıl arasında değişen kullanım süresini ömür boyu uzatarak ve arıza riskini sıfıra indirerek uluslararası patent koruması altına alındı.

Prof. Dr. Metin Tulgar, geliştirdiği beyin pilinin vücut içine konulan kısımlarında hiçbir aktif elektronik devre elemanı ve pil bulunmadığını belirterek, böylece 5 santimetre çapındaki pili, 2 santimetre çapına indirdiğini kaydetti. Tulgar, “Özellikle çocuklarda cerrahi kolaylık sağlayan boyutça yüzde 80 küçülme yanında pillerin dışardan aktive edilmesini sağlayarak, ömrü dolan pilin değiştirilmesi için gereken cerrahi müdaheleyi de ortadan kaldırdık” dedi.

ABD’nin bu alandaki patent süresinin dolduğunu ve şu anda dünyada beyin pilleri alanında patent sahibi tek ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Tulgar, ABD’de çok yüksek maliyetle üretilen pilleri, 6 bin 500 ve 17 bin 500 dolar arasında değişen fiyatlarla hasta tedavisinde kullandıklarını belirtti.

Tulgar, ilk Türk yapımı beyin pili implantasyonunun 24 yıllık bir dirençli epilepsi hastası olan Hacı Ömer Güner’e başarıyla yapıldığını ifade ederek, “Ağır bir vaka olan hastamız gayet mutlu. Bu yöntemle, ilaçlarla tedaviye yanıt vermeyen ve klasik epilepsi cerrahisi uygulanamayan dirençli epilepsi hastalarına, beyine müdahale yapılmadan boyun bölgesine minik bir elektrot implante edilerek epilepsi nöbetlerinin sıklık ve şiddeti azaltıldı. Aynı yöntemle kronik depresyon ve alzheimer (demans) hastaları da tedavi ediliyor” diye konuştu.

Beyin pilleri konusundaki çalışması nedeniyle İngiltere Cambridge'de bulunan Uluslararası Biyografi Merkezi tarafından 2002 yılının bilim adamı seçilmesine karşın bugüne kadar görev yaptığı üniversitelerden beklediği ilgi ve desteği göremediğini söyleyen Tulgar, "Bütün imkansızlıklara rağmen yılmadım. Azim ve özveri ile çok çalışarak Amerika'da birkaç firmanın yüksek maliyetle ürettiği bu cihazı çok daha düşük maliyetle imal etmeyi başardım" dedi.
 

Bu haber toplam 2711 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.