Epilepsi cerrahisinde yüzde 90 başarı
HABER7.COM - Pamukkale Üniversitesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Feridun Acar, ilaç tedavisine yanıt vermeyen epilepsi hastalarında cerrahi müdahale uygulayarak tedavide yüzde 70-90 arasında bir başarı yakaladıklarını söyledi.
Antalya- Pamukkale Üniversitesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Dç. Dr. Feridun Acar, epilepsi cerrahisinde %90’a varan bir başarı yakalandığını söyledi. Antalya’da düzenlenen Türk Nöroşirürji Derneği 22. Bilimsel Kongresi’ne katılan Yrd. Dç. Dr. Feridun Acar, ülkemizde yaklaşık 700 bin epilepsi hastasının bulunduğunu ve hastaların da yüzde 20’sinin ilaca direnç gösterdiğini belirtti.
Hastalığın başında ya da ilerleyen evrelerinde ilaca dirençli hale gelen bu hastalarda nöbetlerin kontrol edilemez bir hal aldığını vurgulayan Acar, “İlaca cevap vermeyen bu hastalar günlük yaşamlarında örneğin yolda yürürken aniden nöbet geçirip düşüp kafasını vurabiliyor, ya da araç kullanırken nöbet geçirip kaza yapabiliyor. İlaca yanıt vermeyen bu grupta bizim epilepsi cerrahisi olarak yapabileceğimiz çok değişik uygulamalar var ve bunların başarıları yüzde 70 ile 90 arasında. Hatta bazı özel durumlarda bu nöbetleri yüzde 95 oranında kontrol altına alabiliyoruz” dedi.
Hasarlı bölge zarar vermeden alınıyor
Epilepsi cerrahisinde uygulamalar hakkında bilgi veren Yrd. Dç. Dr. Feridun Acar, cerrahi operasyon ile beyne ulaşıp yalnızca o hasarlı bölgeyi çıkartarak epilepsiyi kontrol edebildiklerini, tüm bu işleri yaparken beynin tüm fonksiyonlarını da denetim altında tuttuklarını söyledi.
Acar, şunları kaydetti: “Bazı ameliyatlarda beynin içine ve üzerine elektrodlar koyup hem nöbetin kalktığı yeri net gösteriyoruz hem de bir beyin haritalandırması yaparak fonksiyonel bölgeleri ayırıp hastaya zarar vermeden problem yaratan o bölgeyi çıkartabiliyoruz. Bu müdahaleler kesinlikle hastayı ölüme götürecek veya ciddi bir sakatlık yaratacak cerrahiler değildir. Tecrübeli ellerde bu cerrahi uygulamaların riskleri çok düşüktür. Problemin daha yaygın olduğu hastalarda ise, elektrik simülasyonu ile, vagus sinirine elektrik uyarıları vererek nöbetleri kontrol altına almaya çalışıyoruz.”
Bu alanda çok geniş bir çerçevede farklı ameliyatlar yaptıklarını ve çalışmalarla ilgili istatistiklerin yeni yeni netleştiğini akataran Acar, eldeki verilere göre Türkiye’de 100 bin kadar epilepsi cerrahisi adayı hastanın bulunması gerektiğini ancak bir yılda toplam 300 civarında epilepsi ameliyatı yapıldığını belirtti. Acar, çok ciddi bir eğitim ve donanım altyapısı gerektiren epilepsi cerrahisi için ve Türkiye’de şu anda 9 merkez bulunduğunu, uzman yetiştikçe ve halkın da bu konuda bilgilenmesiyle bu sayının giderek artacağına inandığını söyledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.