1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Engelli Öğrenciyi Sınıftan Çıkartan Öğretmene Soruşturma

Engelli Öğrenciyi Sınıftan Çıkartan Öğretmene Soruşturma

Zihinsel engelli minik Ravza'nın öğretmeni tarafından sürekli sınıftan çıkartılması haberi büyük yankı uyandırdı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bizzat talimat verdi, soruşturma başlatıldı

A+A-

Zihinsel engelli minik Ravza'nın öğretmeni tarafından sürekli sınıftan çıkartılması haberi büyük yankı uyandırdı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bizzat talimat verdi, soruşturma başlatıldı. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada ise, "Arzumuz, hiçbir engelli çocuğumuzun ayrımcılığa ve dışlamaya maruz kalmadan eğitim görmeleridir. Bakanlığın kaynaştırma eğitimi konusundaki çabaları sürecektir. Soruşturma başlatılmıştır" dendi.

Habertürk'te yer alan, 'kaynaştırma eğitimi' kapsamında ilkokul birinci sınıfa kaydı yapılan zihinsel engelli minik Ravza'nın öğretmeni F.S. tarafından sınıfta istenmemesi ve sürekli sınıftan dışarı çıkartılması haberi büyük yankı uyandırdı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bizzat talimat verdi, soruşturma başlatıldı.

"KAYNAŞTIRMA, ENGELLİ ÖĞRENCİLERE HAK ETTİKLERİ EĞİTİMİN VERİLMESİ İÇİN GELİŞTİRİLDİ"

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da, "Habertürk Gazetesi'nde 'Engelli Ravza Kaynaşırken Ayrıştı' başlığıyla yer alan haberde, 7 yaşındaki engelli bir öğrencinin Kaynaştırma Eğitimi kapsamında İstanbul Mustafa Aykın İlköğretim Okulu'na kaydının yapıldığı, ancak öğrencinin, öğretmen tarafından sürekli, ders devam ederken sınıftan çıkartıldığı iddia edilmektedir. Kaynaştırma Eğitimi, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun son derece önemsediği, hepsi birbirinden değerli engelli öğrencilerimize hak ettikleri eğitimin verilmesi için geliştirilen ve engellilere yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması için yapılan uygulamalardan biridir" dendi.

"HİÇBİR ENGELLİ AYRIMCILIĞA MARUZ KALMAMALI"

Açıklamada, "Arzumuz, dileğimiz ve çabamız hiçbir engelli çocuğumuzun ayrımcılığa ve dışlamaya maruz kalmadan, diğer çocuklarımızla birlikte eşit fırsatlar içinde eğitim görmeleridir. Düne kadar kaynaştırma eğitiminin dahi bilinmediği ülk emizde artık engelli çocuklarımız diğer çocuklarla hiçbir fark gözetilmeksizin aynı ortamlarda eğitim alabilmektedirler. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarında 83 bin 549 öğrenci, ortaöğretim kurumlarında da 7 bin 686 engelli öğrenci Kaynaştırma Eğitiminden yararlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun bakanlığı döneminde Kaynaştırma Eğitiminden yararlanan öğrenci sayısı ise yüzde 80'lik bir artış göstermiştir" ifadesi dikkat çekti.

"KABUL EDİLEMEZ BİR DURUM"

Bakanlık tarafından ayrıca "Sayın Bakanın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Kaynaştırma Eğitimi konusundaki çabaları sürecektir. Haberde yer alan ayrımcılık, dışlama ve bir öğretmen tarafından engelli bir öğrencinin dersten çıkartılması ise iddia olmakla birlikte, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilemez bir durum olduğu için konuyla ilgili soruşturma başlatılmıştır" açıklaması yapıldı.

OLAYI "4 AYDIR KABUS YAŞIYORUM" DİYEN BABA DUYURMUŞTU

İstanbul Kadıköy 'de bir sitenin apartman görevlisi olan Halil Karakoca, zihinsel engelli kızı Ravza'yı eğitim yılının başında okula kayıt ettirmiş, Faik Reşit Unat İlköğretim Okulu yönetimi, tadilat nedeniyle diğer öğrenciler gibi Ravza'yı da Mustafa Aykın İlköğretim Okulu'na yönlendirmişti. Ravza için 'eğitilebilir durumda hafif derecede zihinsel engelli' raporu alan baba Halil Karakoca ise, sınıf öğretmeni F.S.'nin 4 aydır kendisine kabus yaşattığını, engelli kızını sürekli sınıftan dışarı çıkardığını iddia ederek, "Tek isteğim kızımın okula devam etmesi. Öğretmen 'Annesi gelsin, sınıfta otursun' diyor, ancak annesi de çalışıyor. 'Ben gelebilirim' dediğimde kabul etmiyor. Ben her okula gelişimde kızımı sınıf dışında tek başına otururken buluyorum. Okul bahçesinden dışarı çıksa ne yaparım?Öğretmen, kızıma sürekli 'Defol git' diyor, ona kötü davranıyor. Kızım psikiyatrik tedavi görmeye başladı, reçeteli ilaçlar kullanıyor. Bu şekilde devam ederse savcılığa suç duyurusunda bulunacağım" demiş ti. Habertürk muhabirleri, öğretmenin okul saati bitmeden öğrenciyi babasına teslim edişine tanıklık ederken, okul yönetimi ise, gerekirse Ravza'nın sınıfının değiştirilebileceğini bildirmişti.

ÖZLEM YILMAZ / AHT

Bu haber toplam 4975 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum