Engelleri aşan eğitim görebiliyor
AYCAN KARADAĞ
Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte engelli çocukların ötekileştirildiğine, bazı velilerce sınıflarda istenmediğine ilişkin şikâyetler de artmaya başladı. Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Psikolog İlknur Peder, engelli öğrencilerin eğitim sürecinde yaşadığı sorunları BirGün’e anlattı.
TOPLUM BUNU NORMALLEŞTİREMEDİ
Normalleşme açısından çok fazla yol katedemediklerini ifade eden Peder, “Olumlu çabalar var ama toplumca bu durumu zihnimizde normalleştiremediğimizi görüyoruz. Çocuğunun sınıfında engelli bir çocuk bulunan bazı aileler bu duruma tepki gösterebiliyorlar. ‘Benim çocuğumun sınıfında engelli bir çocuk olması çocuğumun psikolojisini bozar’ şeklinde şikâyetler oluyor. Kısmen bunlar kırıldı ama hâlâ tepkili olan, okul yönetimine baskı yapan veliler var” dedi.
Engelli öğrencilerin fiziksel olarak yaşadıkları zorluklardan bahseden Peder, “Okullarda rampa, engelli tuvaleti, bahçede uygun alan olmalı. Engelli çocuklar tenefüse çıkamıyor, tuvalete gidemiyor. Bunun sonucunda engelli öğrenci sınıfında tek başına oturmak durumunda kalıyor ve sosyalleşme açısından sorun yaşıyor” dedi.
Peder sözlerini şöyle sürdürdü:
“Engelli çocukları okula adapte olamayan aileler psikolojik destek almak için geliyorlar. Çocuklarının özel ihtiyaçları olduğunu, diğer çocuklara göre daha yavaş koşabileceğini daha geç algılayabileceğini kabul etmelerini söylüyorum. Çocuğun hayattan soyutlanması, eğitimine devam etmemesi ya da sadece kendisi gibi engelli çocuklar ile hayatını geçirmesi gerekmiyor.” Çocuğu engelli olmayan ailelerin ise şunu bilmeleri gerekiyor; çocuklarımız farklı çocuklar ile bir arada büyüdüklerinde farklı davranış kalıpları geliştirebilirler. Bu onların gelişimine olumlu katkı sağlar.”
ÜNİVERSİTELERDE ENGELLİ ÖĞRENCİ SAYISI AZ
Peder üniversitelerde engelli öğrenci sayısının çok az olduğunu belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Eskiye göre karma eğitim daha iyi seviyede. Fakat üniversiteye kadar gelmiş engelli öğrenci sayımız maalesef ki düşük. 2 yıldır engelli üniversite öğrencilerine burs veriyoruz. Sayı azlığından dolayı bursa ihtiyacı olan öğrenci bulmakta zorlanıyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.