Elden maaş ödeme kalkıyor mu?
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla hazırlanan kayıt dışı eylem planının yılbaşından önce açıklanması bekleniyor.
Eylem planı kapsamında, kayıt dışı ekonominin GSYH'ye oranının 5 puan azaltılması hedefleniyor. Plana göre küçük esnaf daha fazla kayıt içine girecek, sigortasız işçi çalıştıran patron ihalelere katılmayacak, inşaat sektörü başta olmak üzere elden ücret ödeme dönemi kapanacak. Ücret, prim gibi ödemeler bankalar üzerinden yapılacak. Buna uymayan firmalara yönelik yaptırımlar ağırlaştırılıyor. Ayrıca nakit yerine kredi kartı kullanımı teşvik edilecek.
Vergi ve primini düzenli ödeyenlere taksitlendirme gibi farklı yöntemlerle ödül verilecek. Bugüne kadar yapılan çalışmalarla akaryakıt programları ödeme kaydedici cihazlara bağlandı. Alkollü içki ve sigarada bandrollü izleme sistemi kuruldu. Enerji sektöründe lisans alma zorunluluğu getirilirken, akaryakıt ürünlerinde marker uygulaması başladı. 8 bin lirayı aşan tahsilat ve ödemeler bankalar aracılığıyla yapılırken, kayıt dışı işlemlerin tespiti için mali kayıtları esas alan veri ambarı kuruldu.
STRATEJİK PLAN HAZIR
Kayıt dışı ile mücadele için atılması planlanan adımlar şöyle:
- * Nakit yerine kart kullanımı vergi teşvikleriyle desteklenecek.
- * Küçük esnafı, KOBİ'leri kayıt dışından uzak tutmaya yönelik teşvik eden adımlar atılacak.
- * Kayıt dışı istihdamla ilgili denetimler sıklaştırılacak. Saha çalışmalarının yanı sıra elektronik ortamda da yapılacak çapraz denetimlerle kaçak işçiliğe geçit verilmeyecek.
- * Dürüst mükellefler, patronlar ödüllendirilecek. Her mükellefin bir karne notu olacak. Dürüst mükelleflere vergi taksitlendirmesi gibi farklı yöntemlerle ödül sağlanabilecek.
- * Kayıt dışılığa sebep olan yasal düzenlemeler konusunda kamu kurumları ile işbirliği yapılarak gerekli düzenlemeler yapılacak.
- * Kaçakçılıkla da etkin mücadele edilecek.
- * Akaryakıt, içki ve tütün mamulleri kaçakçılığı başta olmak üzere kaçakçılığın ekonomik boyutu ölçülecek. Bu konuda denetimler etkinleştirilecek.
- * Kayıt dışı ile mücadelede toplumun ilgili kesimlerinin aktif katılımı sağlanacak.
- * İnternet üzerinden ticaret kayıt altına alınacak.
- * Kozmetik ürünlere yönelik takip sistemi oluşturulacak.
- * Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye gibi kurumlar denetim elemanı sayısını artıracak.
- * Kayıt dışı istihdamla mücadelede risk analiz merkezi aktif kullanılacak.
(Sabah)
Kaynak:Sabah
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.