Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamada Dikkat Edilecek Hususlar

Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamada Dikkat Edilecek Hususlar
Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 26/05/2011 tarihinde yayınladığı “Eğitsel Değerlendirme ve Tanılamada Dikkat Edilecek Hususlar” konusundaki genelge...

Rehberlik ve araştırma merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulları'nca yapılan eğitsel değerlendirme ve tanılama hizmetlerinde, ülke genelinde birlikteliği sağlamak amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu bağlamda;

1. Destek eğitim hizmetlerinden yararlanmasına karar verilen bireylerin eğitim planları hazırlanırken; özür türü, gelişim özellikleri, öncelikli ihtiyaçları dikkate alınacaktır. Eğitim planlarında modül ve kazanımlar önerilirken, özel özel eğitim kurumları tarafından verilen destek eğitim süreleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Özel eğitim rehabilitasyon merkezleri tarafından verilen destek eğitim süreleri (aylık sekiz saat bireysel, dört saat grup eğitimi, yıllık 96 saat bireysel 48 saat grup eğitimi olduğu) dikkate alınarak; özel eğitime ihtiyacı olan bireylere bu süre içerisinde kazandırılabilecek sayıda modül ve kazanımlar önerilecektir.

2. Yeniden inceleme amaçlı müracaatlarda, bir önceki eğitsel değerlendirme ve tanılama sonrası önerilmiş olan modül ve kazanımlar dikkate alınacaktır. Önceki incelemede önerilmiş olan kazanımların pekiştirilmesi veya çalışılamamış olması halinde eğitimde devamlılığı sağlamak amacıyla aynı kazanımların veya kazandırılması gereken ilgili kazanımların önerilmesine dikkate edilecektir. Örneğin; bir önceki incelemesinde önerilen kazanımlardan iki tanesinin çalışılmasına devam edilmesi gerektiği, 1 tanesinin ise süre yetersizliği veya bireyin bir dönem eğitimine ara vermesi nedeniyle çalışılamadığı Dönem Sonu Bireysel Performans Değerlendirme Formu?nda belirtilen bireylere öncelikli olarak yarım kalan kazanım ile çalışılamayan kazanımın öncelikli olarak önerilmesi gerekmektedir.

3. Destek eğitimi önerilirken inceleme tarihinde, özürlü sağlık kurulu raporunun süresinin devam ediyor olması yeterlidir. Önerilecek destek eğitiminin süresi özürlü sağlık kurulu raporunun bitiş süresine bağlı değildir. Örneğin; Özürlü sağlık kurulu raporu bitiş tarihi 10 Haziran 2011, inceleme tarihi 26 Mayıs 2011 olan bireye ihtiyacı doğrultusunda 1 yıllık veya 2 yıllık destek eğitimi önerilebilecektir.

4. İlgi (b) Yönetmeliğin Ekinde bulunan (Ek 2) Zihinsel, Ruhsal, Davranışsal Bozukluklar Bölümünde belirtilen ?Erken çocukluk döneminde (0-6 yaş) bilişsel işlevler, IQ puanı ile değil, etkinlik ve katılım zorlukları ve kısıtlılıklarının düzeyleri ilgili uzmanlar tarafından, öncelikle aile ve çocuğun katılımı ile klinik değerlendirme yapılarak değerlendirilir?.. Bilişsel alanlarda kaybı olan çocuklarda teşhis bölümüne işlev kaybının düzeyini açıklayan klinik değerlendirme bulgularının da yazılması gerekir. Bu yaş grubunda ?zeka geriliği? tanısı/terimi kullanılmaz; "BİLİŞSEL GELİŞİMDE GECİKME" tanısı/terimi kullanılır.? hükmü bulunmaktadır. Özürlü sağlık kurulu raporlarında "Bilişsel Gelişimde Gecikme" tanısı ile gelen 0-6 yaş grubu özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin eğitsel değerlendirme ve tanılamalarının yapılarak, destek eğitime ihtiyacı olduğuna karar verilenlere Zihinsel Engelliler Destek Eğitim Programı önerilecektir. Konuya ilişkin RAM Modülünde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

5. Eğitsel değerlendirme amacıyla ilk kez RAM'a müracaat eden ve zorunlu eğitim çağında olan öğrenciler için, okullar tarafından doldurulan Eğitsel Değerlendirme İsteği Formları,okulların tatil olduğu dönem içerisinde istenmeyecektir. Daha önce tanılaması yapılmış zorunlu eğitim çağındaki öğrencilerden yeniden incelemeleri yaz tatili dönemine gelenlerin "Bireysel Gelişim Raporları" nın ise okullar kapanmadan RAM'a gönderilmesi için okullara gerekli duyurular yapılacaktır.

6. Destek eğitimi önerilen bireylerin eğitimlerinde devamlılığın sağlanması amacıyla; raporlarının bitiş tarihinden en az bir ay önce, bireylerin randevu almalarını sağlamak amacıyla öncelikle web ortamında bilgilendirilmeleri ve randevu tarihlerinin ilan edilmesi sağlanacaktır.

7. İlgi (a) Yönetmeliğin 18 inci maddesi kapsamında özel eğitim hizmetleri kuruluna yapılan itirazlarda, özel eğitim değerlendirme kurulları tarafından bireylerin yeniden eğitsel değerlendirme ve tanılamaları yapılacaktır. Karar sürecinde bilgilerine başvurulmak üzere; özel eğitime ihtiyaç duyan bireyin sınıf ve alan öğretmeni, sınıf rehber öğretmeni, kayıtlı olduğu okulun veya kurumun müdürü, başvuru yapan kurum temsilcisi, özrü ile ilgili sağlık personeli, üniversitelerin ilgili bölümlerinden öğretim üyesi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de çağrılmasına özen gösterilecektir.

Kaynak: Aktüel Eğitim.com

Bu haber toplam 8564 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.