Ebeveyn ve Çocuk İlişkisi Nasıl Olmalı?
Zaman kavramını çocuğa hissettirmeliyiz
Çocuğunuzla beraber geçirdiğiniz zaman kısıtlıysa bunu ona belirtin."20 dakikam var. Ne oynayalım?" gibi açıklayıcı bir ifade, birlikte bir aktiviteye başlayıp yarım bırakmaktan iyidir.
Küçük fedakarlıklar yapıp zamanı ona ayırmalıyız
Onunla vakit geçirirken teknolojik aletlerden uzaklaşın. Toplantılarda telefonunuzu kapalı tutmuyor musunuz? Çocuğunuza ayırdığınız zamanın önemli olduğunun farkına varın.
Yaşı ne olursa olsun ona karşı dürüst olmalıyız
Her çocuk gerçek ve yalanı ayırt eder. Dürüstlüğünüz, çocuğunuzun size olan güvenini artırır, ayrıca onları yalan alışkanlığından da uzak tutar.
Sözlerini kulak ardı etmemeliyiz
Günde en az bir kez çocuğunuzu dinleyin. Yemek vakti ideal ideal bir vakit olabilir.
Yapması gereken hareketler için ceza vermemeliyiz
Kural ve ceza koyarken yaşına uygun hareket edin. 3 yaşında çocuk bütün öğle yemeği boyunca uslu durmaz ya da oyuncaklarını kendiliğinden toplamaz.
Ona Anne ve Baba gibi davranın arkadaş olmayın
Onun arkadaşı olmaya çalışmayın. Bu aile içindeki ilişkilerde rol değişimi sorunlarını da beraberinde getirir, onu doğru davranışlara yöneltecek aile içi otoriteye zarar verir. Çocuğunuzun hayatı boyunca pek çok arkadaşı olacak. Bırakın bir tane anne-babası olsun.
Hayır diyerek çözüme varamazsınız
Yapmasını istemediğiniz bir şey için "Hayır" demeyi tekrarlamayın. Çok sık "Hayır" demek, istenmeyen davranışlarına karşı çocuğu duyarsızlaştırır.
Özgüvenini arttıracak şekilde davranın
Özellikle büluğ çağında övgüye bayılırlar. Onu yeri geldikçe övün.
Doğru olan kurallarda net olun
Sınır ve yaptırımları netleştirin. Büyüdükçe çocuklar kuralları zorlar ve kendi kurallarını koymak isterler. Siz kendi kurallarınızdan taviz vermeyin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.