Dünya nüfusu yaşlanıyor
NTV - Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) raporundan derlenen bilgiye göre, uzun yaşam, sağlıklı olmanın işareti, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dünya nüfusunun yaşlanması, küresel sağlığın iyiye gittiğinin göstergesi olarak ifade ediliyor.
Dünyada en hızlı büyüyen yaş grubunun, 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusu olduğu belirtiliyor.
Dünyada bugün 650 milyon olan 60 yaş ve üstü yaşlı nüfusunun, 2050’de 2 milyara ulaşacağı, bu nüfusun yüzde 80’inin gelişmekte olan ülkelerde yaşayacağı tahmin ediliyor.
Yaşlı nüfusun artmasında, kentleşme de önemli rol oynuyor. Bugün dünya nüfusunun yarısı kentlerde yaşarken, 2030’da yüzde 60’tan fazlasının kentlerde yaşaması bekleniyor.
ÖZEL SAĞLIK HİZMETLERİ
Yaşlı nüfus, modern toplumun bir başarısı olarak gösteriliyor, bu arada yaşlılara yönelik özel sağlık hizmetleri de gelişiyor.
Yaşlı insanların gereksinimlerini karşılamak için, sadece yaşlı insanların bakımıyla ilgilenecek sağlık çalışanlarının eğitilmesi, yaşa bağlı kronik hastalıkların önüne geçilmesi ve kontrol altına alınması, uzun dönemli güçlü sağlık politikalarının tasarlanması, yaş gruplarına göre servislerin geliştirilmesi gibi hazırlıkların yapılması gerekiyor.
YAŞAM BEKLENTİSİ
Japonya ve Fransa gibi ülkelerde 80 yıldan fazla olan yaşam beklentisi süresi, gelişmekte olan ülkelerde de uzuyor. Şili, Kosta Rika, Jamaika, Lübnan, Sri Lanka ve Tayland gibi ülkelerdeki bir çocuğun yaşam beklentisi, 70 yılı aşıyor.
Ülkeler arasında sağlık koşullarındaki eşitsizlik, yaşam beklentisinde de büyük farklılıklar yaratıyor. Örneğin Japonya’da yaşam beklentisi 82.2 yaş iken, birçok Afrika ülkesinde yaşam beklentisi 40 yaşın altında bulunuyor.
Bir ülkedeki sosyo ekonomik eşitsizlikler de yaşam beklentisinde önem arz ediyor. Örneğin ABD’de, üst sosyo-ekonomik gruptakilerin yaşam beklentisinin, alt sosyo-ekonomik gruplara göre 20 yıl daha fazla olduğu kaydediliyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.