1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Dizi ve Reklamlarda "Subliminal Mesajlar" Veriliyor

Dizi ve Reklamlarda "Subliminal Mesajlar" Veriliyor

Psikiyatr Dr.İbrahim Bilgen, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) reklam ve dizilerde verilen subliminal (bilinçaltı) mesajları yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

A+A-

Psikiyatr Dr. İbrahim Bilgen, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) reklam ve dizilerde verilen subliminal (bilinçaltı) mesajları yakından takip etmesi gerektiğini söyledi.

Bilgen, Kipaş Eğitim Kurumu velilerine yönelik verdiği "Subliminal Mesajlar" konulu seminerde televizyon ve diğer medya organizasyonları tarafından verilen bilinçaltı mesajlarının önemine değindi. Bilinçaltı mesajların, 2. dünya savaşı döneminde ABD tarafından dost ve düşman uçakları tespit etmek için ortaya çıktığını kaydeden Bilgen, daha sonraki dönemlerde ise reklam şirketleri tarafından sıklıkla kullanıldığını ifade etti.

Türkiye'de ve dünyada bilinçaltı mesajların reklamlar için kullanıldığını kaydeden Bilgen, "Subliminal mesajlar iyi niyetli olarak kullanılırsa buna bir şey demiyorum ve yadırgamıyorum. Ancak bu yöntem uygulanırken art niyet varsa, insanlara yanlış düşünceler aşılanmaya çalışılıyorsa burada düşünmek gerekir. Örneğin geçenlerde izlediğim bir televizyon dizisinde dehşet dolu mesajlar veriliyordu. İşte bu noktada RTÜK ve ilgili kurumlarımızın dikkatli olması ve yakından takip etmesi gerekir." diye konuştu.

Subliminal mesajların aslında bir insana yaptırılmak istenen fiil ya da düşünce olduğunu kaydeden Bilgen, "Bunu reklam firmaları çok sık kullanır. Mesela girdikleri ortama kendi kokularını sindirirler. Bu koku bizim beynimize işler ve bir başka yerde karşılaştığımızda bu kokuyu ve dolayısıyla o firmayı hatırlarız. Örnek vermek gerekirse sigara içenler, kahveyi ve sigarayı ayrılmaz bir bütün olarak görürler. Şu anda bu salonda kahve kokusu hissedilsin, hemen sigara kullananlar sigara içme hissi duyarlar. Biraz önce de söylediğim gibi bilinçaltı mesajlar olumlu şeyler için kullanılırsa yadırgamam, ancak ant niyet varsa buna çok dikkat etmek gerekir." ifadelerini kullandı.

Adalet Komisyonu Başkanı Turgay Ateş, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz, Başkanvekili Halil İbrahim Gümüşer ve çok sayıda okul velisinin katıldığı seminer, soru cevap bölümüyle son buldu. - Kahramanmaraş

- İHA

Bu haber toplam 8313 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.