Dikkat! Anoreksiya yayılıyor!

Dikkat! Anoreksiya yayılıyor!
Yeme ile ilgili değişmez düşünceleri olan ve kilo almayı şiddetli takıntı haline getirmiş ve bu durumdan korkan kişiler, genellikle yeme bozukluğuna sahiptir.

Dilara Koçak  / MİLLİYET

Yemek yemek hayatta kalmamız için gerekli ama aynı zamanda keyif ve sosyal olmanın da bir parçasıdır. Yemek yerken hem vücudunuz için sağlıklı bir şeyler yapmak hem de aile ve arkadaşlar ile zaman harcayabilmek mümkündür. Parti ve tatiller gibi birçok sosyal olay, genelde yemekli ve keyiflidir. Oysa yeme bozukluğu olan biri için yemek yeme, farklı gerilimlere neden olabilir.

Yeme bozukluğu nedir?

En sık karşılaşılan yeme bozuklukları anoreksia nervoza ve bulimia nervozadır. Anoreksia yemeğe karşı isteksizlik ve kendi kendini aç bırakmaktır. Bulimia ise kişinin büyük miktarlarda tıkınırcasına yemek yemesi ve ardından kusma ile bunları çıkarmasıdır. Bulimik olan kişi laksatif ve diüretik ilaçta kullanıyor olabilir. Bazı kişilerde ise hem bulimik hem anorektik semptomlar görülebilir. Yeme bozukluklarının bir tek ortak nedeni yoktur. Her insan için farklı olabilir. Kendisini güvende hissetmeme, aşırı kontrol ve baskı altında olma, vücut görünüşünden memnun olmama, ailede depresyon veya yeme bozukluğu hikâyesi olup olmaması, aile geçimsizliği, sosyal baskı, spor ve estetik faaliyetleriyle aşırı uğraşma bazı nedenlerden olabilir.

Erkeklerde de görülüyor

Genelde aneroksiya veya bulimia kızlar arasında daha sık görülür. Ancak erkeklerde bu durumlardan dolayı problem yaşamaktadır. Adolesanlar ince kalmanın sosyal baskısını kendi üstünde daha farklı hissedebiir. Bu gençlere tüm insanların aynı incelikte olmasının mümkün olmadığını ve herkesin çok zayıf olmak durumunda olmadığını anlatabilmek önemlidir. Bireyin kendisi için uygun kiloyu bulması ve bu kiloda kendisini iyi hissetmeyi öğrenmesi gerekir.

Anoreksia da bir yeme bozukluğudur ve genel olarak 14 - 18 yaşları arasında sıklıkla karşılaşılır. Bu tarz beslenmeyi seçen bir kişi, yemek yemeği şiddetle reddeder ve çok zayıf olmayı ister. Çoğu anorektik aşırı egzersiz yapmayı tercih eder ve diyet hapları kullanabilir. Çok ilerleyen durumlarda anoreksiya ölümle sonuçlanabilir. Pazartesi günü yeme bozuklukları arasındaki farklılıkları anlatacağım.

Anoreksia nervoza davranışları

Anoreksia olan bir kişinin davranışları normal bireyden değişiklik gösterir. Bu değişiklik genel olarak yemeğe karşıdır. Anoreksia nervozası olan bir kişi;

Sadece kendisine güvenli gelen besinleri tüketir. Bu güvenli besinleri de yağ ve kalori miktarı düşük olanlardan seçer.
Besinleri çok küçük parçalara böler. Çok fazla yemiş gibi gözükürken aslında çok az miktarda besin tüketmiştir.
Bir besini yemek yerine onlarla oynamaya daha çok vakit harcar.
Diğer kişiler için yemek satın almak, hazırlama ve pişirmekten büyük zevk alırlar ve bu pişirdikleri besinleri tüketmez.
Anorektik yiyeceklere karşı takıntılı hale gelir. Kendilerini merkez haline getirir ve tek düşünceleri zayıf kalmak olur.
Çok ve zorlayıcı egzersiz yapar.
Aşırı zayıflıklarını gizlemek için üst üste giyinebilir.
Aile ve arkadaşlarıyla geçirdikleri vakti kısıtlar, daha izole bir yaşam sürmeye başlayabilir.
Kendilerine çeşitli yeni alışkanlıklar kazandırır. Bunlar genelde açlığı bastırmak için olur. Örneğin ufak bir lokmayı 30 kez çiğnemek gibi.
Günlük rutini bozulduğunda veya egzersiz yapamadığında sinirli olabilir.

Anoreksia nervozanın vücuda etkisi

Vücut kıtlık durumuna alıştığı zaman birçok fiziksel değişiklik meydana gelir. Bunlar karaciğer ve böbrek hasarları çok düşük kan basıncı veya kalp yetersizlikleri olabilir. Bunlar dışında diğer fiziksel değişiklikler;

Yağ ve kas kaybı nedeniyle üşüme hissi oluşabilir. Çoğu anorektiklerin egzersiz yapma nedenlerinden birisi sıcak kalma isteği olabilir.
Bakışlar boş ve donuk olur.
Saç ve tırnaklar kırılır, netleşir ve deri kuru ve döküntülü olabilir. Bunun nedeni diyette protein ve vitaminlerin yetersizliğindendir.
Menstruel periodlar durabilir (Bu period eğer âdet dönemi başlamadan önce anoreksia gelişmişse hiç yaşanmayabilir). Bu da anorektikleri osteoporoz için daha yüksek risk grubuna sokar ve kemik kırılmaları daha kolay olabilir.
Karın bölgesinde ağrı, kabızlık oluşur.
Büyümede problem, boy uzamaması görülür.
Anemi (kansızlık) sıklıkla eşlik eder.

 

Bu haber toplam 2081 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.