Depresyon, Panik Atak ve Kulak Çınlanmasında TMS Tedavisi
Depresyon, panik atak, kulak çınlaması gibi kronik ve tedavisi zor hastalıklar doktor ve hasta için sorundur. Dirençli vakalarda hekim tam başarı sağlayamaz, hasta ise bir süre sonra ilaç kullanmaktan bıkar ve umutsuzluğa kapılır. Bu tür dirençli sinir sistemi hastalıklarının tedavisi için ABD ve diğer gelişmiş ülkelerde, büyük bütçeler ayrılarak araştırma yapılıyor. 50 yıldan bu yana süren bir araştırmanın sonucunda TMS tedavisi depresyonda, panik atak, kulak çınlaması ve migrende FDA onayı aldı. Ülkemizde son zamanlarda kullanılmaya başlanan bu tedavi hastalarda olumlu sonuç verdi. Uygulaması kolay ve yan etkisi olmayan bu tedavi aynı zamanda ilaç alması riskli olan hamile, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi hastalarda da başarı ile uygulanıyor.
TMS’nin açılımı, Transkraniyel Manyetik Stimülatör demek. TMS’de oluşturulan manyetik alan, kafatasına ve saçlı deriye ağrısız ve güvenli bir biçimde nüfuz eder ve beyin hücrelerine bir akım iletir. Bu magnetik akım beyin hücrelerinin çalışmasını düzenler. Klinik deneylerde ve medikal araştırma çalışmalarında TMS tedavisinin geçerliliği çok yönlü olarak test edilmiştir FDA onaylıdır. 2002'den beri Kanada’da kullanımı onaylandı. Tıp dergilerinde yer alan makalelerde, TMS tedavisinin depresyon, parkinson hastalığı, işitsel halüsinasyon, şizofreni, Obsesif Kompülsif Bozukluk, kulak çınlaması, yeme bozuklukları, migren, ağrı tedavisi ve diğer duygu durum bozukluklarının tedavisinde etkili olduğu belirtildi.
Güncel araştırmada, TMS’nin farklı beyin bölgelerindeki nöronların uyarılabilirliğini seçkili olarak arttırma veya azaltma kapasitesi yüzünden, depresyonun dışında, pek çok başka hastalık ve bozukluk tedavisinde olumlu potansiyele sahip olduğu ileri sürüldü. Bu teknolojik gelişme, son 50 yıldır nöropsikiyatrideki en önemli buluş.
TMS tedavisinin hiçbir yan etkisi bulunmuyor. Hatta hamile ve emzirme dönemindeki kadınlarımız ilaç kullanmaları riskli olduğu için TMS tedavisi onlar için alternatif bir yol oluyor. Seans sonrası hafif bir baş ağrısı olabilir (hastaların onda birine görülür).Bu durum kasların uyarımından kaynaklanıyor, yaklaşık bir saatte geçiyor.
TMS tedavisi sırasında veya sonrasında ilacın kesilip kesilmemesine doktor karar verir. Günümüzde TMS tedavisi aşağıdaki hastalıklarda uygulanır.
- Anksiyete
- Depresyon
- Yeme bozuklukları – bulimia
- Epilepsi ve nöbetler
- Migren türü baş ağrıları
- Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB) hastalık durumları
- Kulak çınlaması (Tinnitüs)
- Panik atak
- Fobi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.