1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Dakikada 1.5 kişi İntihar Ediyor

Dakikada 1.5 kişi İntihar Ediyor

Britanya’da yayımlanan The Lancet dergisi, dünyada her yıl bir milyondan fazla insanın intihar ettiğini, bunun da her 40 saniyede bir kişinin yaşamına son verdiği anlamına geldiğini yazdı

A+A-

TARAF - Belçika’nın Gand Üniversitesi’nden Kees van Heeringen ve Britanya’nın Oxford Üniversitesi’nden Keith Hawton’ın kaleme aldığı makalede, kuzey Avrupa ülkelerinde intihar oranının daha yüksek olduğu ve gelişmiş ülkelerde erkeklerin kadınlardan iki ila dört kat fazla intihar ettiği, bir tek Çin’de kadınların erkeklerden daha fazla yaşamına son verdiği ifade edildi. Araştırmaya göre yaşlılar gençlerden daha fazla intihar ediyor, ancak gençler arasındaki intihar oranı son yıllarda arttı. İşsizlerin çalışanlardan daha fazla intihar ettiğinin belirtildiği makalede, en riskli grubun ilaçlara kolayca ulaşabilen tıp çalışanları olduğuna dikkat çekildi.

Erkekler tabancayla, kadınlar zehirle

Erkeklerin genellikle sert bir yöntemi tercih ettiği; kendini asarak ya da tabancayla intihar ettikleri, kadınlarınsa daha çok kendini zehirleme yöntemine başvurduğu kaydedildi.

Makalede ‘intihar araçlarına’ kolay ulaşabilmenin intihar yönteminin seçiminde rol oynadığı belirtildi. Örneğin ABD’de intihar aracı olarak silah kullanılırken, gelişmekte olan ülkeler ya da kırsal bölgelerde böcek ilaçları tercih ediliyor.

Ruhsal sorunların büyük bir risk faktörü olduğunu vurgulayan araştırmacılar, hayatına son verenlerin yüzde 90’ının psikiyatrik sorunlarının bulunduğunu ve depresyonun, intihar riskini 15 ila 20 kat arttırdığını belirtti.
Ailelerinde intihar edenlerin bulunduğu kadınlarda intihar riskinin iki kat arttığını vurgulayan araştırmacılar, kanser ve AIDS gibi hastalıkların da intihar ihtimalini güçlendirdiğini ifade etti. Yazıda ayrıca intihar vakalarının en çok Çin ve eski Sovyet ülkelerinde yaşandığına dikkat çekildi.

Bu haber toplam 2897 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.