1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Daha önce “Skinner’s Box” terimini duymuş muydunuz?

Daha önce “Skinner’s Box” terimini duymuş muydunuz?

Biraz psikoloji dersi gördüyseniz ya da psikolojiye bir merakınız varsa mutlaka Burrhus Frederic Skinner ismini duymuş olmalısınız!

A+A-

Fareler aracılığıyla yaptığı tüm deneylerde önemli verilere ulaşan psikolog, 1990 yılında vefat etmiştir. Yaptığı işte oldukça başarılı olan birkaç isimden biri olarak günümüze ışık tutan Skinner, laboratuvarlarda yapmış olduğu deneysel araştırmalar sonucunda pek çok konuda kendi hayatı üzerine de deneyimler elde etmiştir.

Elde ettiği bu deneyimleri insanlara aktarabilmek adına Bilim ve İnsan Davranışı (Science and Human Behavior, Skinner, 1953) hakkındaki fikirlerini 1953 yılında ortaya koymuştur. Bu fikirde, insanların hayatlarında yaşamış oldukları sorunları, problemleri baz alan Skinner, sosyal planlamalarla problemlerin ortadan kalkabileceğini fikir olarak benimsemiş ve yayımladığı yazısında “davranışsal” kavramını açıklamaya çalışmıştır.

İnsanların davranışsal olarak kendilerini geliştirebildikleri takdirde eğitim alabileceklerini ve kendilerini geliştirebileceklerini savunan psikolog Skinner, eğitim ve başarı alanındaki pek çok sözünü bizlere ışık tutması adına ardında bırakmıştır. Kendine özgü deneyimleri, insanlar üzerindeki etkileri ile bilinen yöntemleri, halen daha günümüzde kullanılmaktadır. İnsanların belirli koşullar içerisinde “koşullandırılmış tepki” gösterebileceğini ifade eden psikolog, iş hayatında başarı isteyen kişilerin, başarıyı kendisine şart koyması, koşullandırması gerektiğini savunmaktadır.


2-057.gif


İşte ünlü psikolog Skinner’dan yaşama, davranışsallığa, eğitime ve bilim dünyasına ışık tutacak o sözler:

Başarısızlık her zaman hata demek değildir, yeri geldiğinde yapabileceğiniz en iyi şey olabilir. Asıl hata denemekten vazgeçmektir.

  • Eğitim, öğrenilen her şey unutulduktan sonra geriye kalandır.
  • Eğer yaşlıysan kendini değiştirmeye çalışma, ortamını değiştir.
  • Harika kitapları değil, okuma sevgisini öğretmeliyiz. Birkaç edebiyat eserinin içeriğini bilmek önemsiz bir başarıdır. Okumaya devam etme eğilimi büyük bir başarıdır.
  • En ideal davranşçılık, insana istediğimizi yaptırmak için zorlamayı tamamen ortadan kaldırıp, onun çevresini değiştirerek istediğimiz sonuçları elde etmektir.

İnsanların başarı ve eğitim üzerine farklı davranışlar içerisine girdiğini ve her bireyin başarı alanında farklı tepkilere sahip olacağını savunmuştur.

  • En ideal davranış, insana istediğimizi yaptırmak için zorlamayı tamamen ortadan kaldırıp, onun çevresini değiştirerek istediğimiz sonuçları elde etmektir.
  • Şu anda çok sayıda akıllı erkek ve iyi niyetli kadın daha iyi bir dünya inşa etmeye çalışıyor. Fakat sorunlar çözülebileceklerinden daha hızlı doğar.
  • Özgürlük insan mutluluğunun bir gereği ise, o zaman gerekli olan her şey özgürlüğün yanılsamasını sağlamaktır.
  • Herkes bilmemekle ilgili bir pozisyonu savunmaya istekli değildir. Cehalette kendi iyiliği için erdem yoktur.
  • Sabah 6’da kalkar, kahvaltıya kadar ders çalışırdım daha sonra derslere, laboratuvarlara ve kütüphanelere gider, tüm gün boyunca 15 dakikadan fazlasını plansız geçirmezdim. Gece saat tam 9’a kadar çalışır sonra uyurdum. Oyun oynamaz, film seyretmezdim. Nadiren konserlere gider, hemen hemen hiç randevulaşmaz ve psikoloji, fizyoloji dışında hiçbir şey okumazdım.

Kaynak

Bu haber toplam 4838 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.