Çocuklar da depresyona girer! Peki, ama neden? Depresyondaki bir çocuk ile erişkin davranışları arasında ne fark vardır? Çocuğumuzun depresyonda olduğunu anladığımızda ona nasıl davranmalıyız? Ne zaman psikiyatriste gitmeliyiz? Onu kendi haline mi bırakmalıyız? Depresyonu tedavi edilmezse ne olur?
Pudra.com, tüm bu kafa karıştırıcı noktaları, Psikiyatristi Dr. Serdar Alparslan'ın verdiği bilgilerle aydınlatıyor
Çocuk depresyonu nedir?
Depresyonun kelime anlamı, çökkünlük halidir. Çocuklardaki çökkünlük; çocuğun olumsuzluk, mutsuzluk duyguları ve hayata dair beklentilerinin azalmasıyla birlikte okul başarısını da düşüren genel bir psikolojik durumdur.
Çocukların depresyonunda, erişkinlerdekinden farklı olarak, çevreye karşı hırçınlık, kavgacı bir tutum, isyankarlık ve ders başarısında düşme gözlenir. Erişkinlerde içe kapanma olurken çocuklarda içe kapanma daha nadirdir. Yetişkinlerin depresyonu hakkındaki yazımıza tıklayın.
Çok uyuma ya da az uyuma şeklinde uyku problemleri görülür.
İştahta azalma olacağı için kilo alımında ve dolayısıyla büyümede durma görülebilir. Bu durum, özellikle bebeklerde kilo alımını çok etkileyebilir.
Anne baba, çocukta daha önce olmayan davranışlar meydana geldiği için, çocuktaki hırçınlık ve öfkeyi düzeltebilmek amacıyla çocuk üzerinde baskıyı artırabilir. Bu, yanlış bir tutumdur. Tam tersine, davranışları yumuşatarak çocuğu anlamaya çalışmalı ve konuşarak çocuktaki problemi ortaya çıkararak bir uzmana başvurmalıdır.
Çocukta depresyon nasıl ortaya çıkar?
Çocukta depresyon, davranış değişiklikleri, okul başarısının düşmesiyle ortaya çıkar. En çok anne baba ayrılıkları, çocuğun okulda yaşadığı arkadaş problemleri, öğretmenle çatışmalar, okul başarısızlıkları, çocuğu depresyona sokan ana sebeplerdir.
Çocuklar, erişkinlerden farklı olarak her şeye aşırı tepki verebilirler. Bizim için basit olan ev, mahalle değiştirme, annenin babanın şehir dışında göreve gitmesi, bir yakının kaybı, çocuğu depresyona sokabilecek nedenlerdir. Çocuğun çevreyle ilişkilerde yaşadığı problemler, aile iç problemler, okul problemleri, onu depresyona sokan yaşam olaylarıdır.
Benzeri bir durum söz konusuysa ve bu durumdan sonra çocukta davranış değişiklikleri meydana gelmişse ciddiye almak gerekir.
Hırçınlık, saldırganlık, öfke, altını ıslatma, uyku bozuklukları, iştahsızlık, daha önce zevk aldığı davranışlardan vazgeçme (sevdiği oyunları oynamama, arkadaşlarından uzak durma gibi), tam tersi bir oyuna aşırı düşkünlük gibi davranışlar depresyon belirtileridir.
Çocuk depresyonu nasıl tedavi edilir?
Depresyon tedavisi çok boyutludur. Tek başına çocuğu ele almak yeterli olmaz. Aileyi de içine alabilen geniş bir yaklaşım gerekir.
İlk önce depresyonun nedenini bulmak gerekir. Depresyon, çevredeki bir nedene bağlı olabileceği gibi hiçbir nedene bağlı olmadan, "endojen" denilen, beyindeki kimyasal bir değişimle de oluşabilir. Eğer bir nedene bağlıysa bu, evde, okulda yaşanan bir problem olabilir. Bu problemi düzeltmeye çalışmak gerekir.
Anne baba ayrılığı ise sebep, uzmanın anne babanın nasıl davranması gerektiğini ebeveynlerle konuşması gerekir. Anne baba çocuğa güven verici, çocuğu kavrayıcı, ayrılıktan ötürü yalnız kalma duygusu yaşayan çocuğun bu duygusunu azaltıcı tutum sergilemelidir. Bu şekilde depresyonun bir kısmı düzelir. Ayrılığın, çocuğu olumsuz etkilememesi için yapılması gerekenlerle ilgili detaylı bilgi almak için yazımıza tıklayın.
Bunun dışında çocukla beraber çalışılır. Psikoterapi ile çocuğun yanlış algı ve düşüncelerinin değiştirilmesine odaklanılır. Terapinin yanı sıra çocuğun kilosuna göre antidepresan ilacı doktor kontrolünde kullanılır. İlaç tedavisi ve psikoterapi ile birlikte ailenin davranış ve çevre düzenlemesi yapmasıyla da çocuktaki depresyon kısa sürede tedavi edilebilir.
Tedavi edilmezse hastalık kronikleşip davranış bozukluğu haline gelebilir. Bu nedenle çocuklarda depresyon tedavisi çok önemlidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.