Çocukların altın dönemini çok iyi değerlendirin
Tarhan aralarında okul müdürleri, müdür yardımcıları ve rehber öğretmenlerin katıldığı 500 kişiye “Beyin Temelli Eğitim” konulu konferans verdi.
Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezinde gerçekleşen programın açılış konuşmasını Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın yaptı. Aydın, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı büyük bir takdir ile izlediklerini, psikiyatri alanında çok ciddi bir ekol olduğunu dile getirdi.
“Bilgilerin yüzde 60’ı 0-6 arasında öğreniyoruz”
Çocukta gerçeklik algısının 5-6 yaşlarında oluştuğunu dile getiren Tarhan, insanın hayatında öğrendiği bilgilerin yüzde 60’ını 0-6 yaş arasında öğrendiğini belirtti. Öğrenciye bilginin verilmesinden ziyade öğrencinin kendisinin almasının sağlandığı bir ortam oluşturulmasını gerektiğini vurgulayan Tarhan, sürekli mevcut yaşantısı ile ilgili örnekler verilerek öğrencinin beynini aktif tutan, öğrenciyi ezberlemeye değil düşünmeye sevk edeceğini söyledi.
“Ergenlik dönemine kadar olan zaman altın değerinde”
Öğrenmenin yaşı yoktur sözünün yanlış olduğunu belirten Tarhan, “öğrenmenin yaşı vardır. En iyi öğrenme çocuk yaşlarında oluşuyor. Ergenlik dönemine kadar olan zaman altın değerinde. Çocukların kimlik ve kişilik oluşumunda o dönemleri en iyi şekilde kullanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Eğitimin çocuğun en çok duyduğu dil, anadili tarafından yapılmasını gerektiğini ifade eden Tarhan, eğitimin sadece sözel değil aynı zamanda görsel olması gerektiğinin de altını çizdi.
Eğitimin tek bir zekâ kavramı üzerinden değil çoklu zekâ kavramı üzerinden yapılmasına dikkat çeken Tarhan, eğitim zihin teorisi gözetilerek yapılmasını, otistik çocuklarda zihin teorisinin olmadığını söyledi
Prof. Dr. Nevzat Tarhan eğitimin haz uyandırıcı ve ödüllendirici yapılması gerektiğini de vurguladı.
“Sosyal medyanın öznesi olmalıyız”
Değişen dünya kavramı üzerinde de duran Tarhan, dünyada devrim yaşandığı belirtti. Endüstri 4.0 ile nesnelerin interneti olduğunu belirten Tarhan, otonom robotların ortaya çıktığını söyledi.
Tarhan, otonom robotların öğrenebilen bir mekanizma olduğunu, dünyadaki birçok mesleğin de bu yüzden sona ereceğini sözlerine ekledi.
Endüstri 4.0 konusunda öğretmenleri uyaran Tarhan, Endüstri 4.0’ı öğrenemeyenlerin sosyal medyanın nesnesi olacağını, sosyal medyanın nesnesi değil öznesi olunması gerektiğini vurguladı.
“Öğrenciye değerli oldukları fark ettirilmeli”
Sınıf yönetiminde öğretmenin liderliğinin önemine değinen Tarhan, “Okul psikolojik danışmanı ve rehber öğretmeni öğrencilere değerli olduğu duygusunu harekete geçirmesi lazım. Öğrencilere değerli oldukları ve sevildikleri eğitimciler tarafından tutum ve davranış olarak fark ettirilmedi” dedi.
Programın sonunda Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın tarafından Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a ebru tablosu hediye edildi. Kaynak: Çocukların altın dönemini çok iyi değerlendirin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.