1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Hangi Yaşlarda Görülür?

Çocuklarda Tırnak Yeme Alışkanlığı Hangi Yaşlarda Görülür?

Çocuklarda tırnak yeme, çok küçük yaşlardan itibaren görülebilir. Yaşla birlikte de artma eğilimi gösterir.

A+A-

Çocuklarda tırnak yeme, çok küçük yaşlardan itibaren görülebilir. Yaşla birlikte de artma eğilimi gösterir. Özellikle ergenlik dönemi, tırnak yemenin en yaygın görüldüğü dönemlerden biridir. Bazen de tam tersi gelişmeler olabilir. Özellikle kız çocuklarında, ergenlik döneminde tırnak yemenin dışarıdan çirkin görülmesi nedeniyle bunu bırakmak için özel bir çaba gösterilmesi ve azalması gözlenebilir. Tırnak yeme çok küçük yaşlarda başlayabildiği gibi, ileri yaşlarda da başlayabilir ve herhangi bir yaş döneminde ortaya çıkabilir.  

Bunun süresi kişiden kişiye değişir. Burada altta yatan nedenler çok önemlidir. Çocuğun tırnak yemeye başlamasına neden olacak stres faktörleri, bunun ne kadar sürdüğü, çocuğun bu durumun ne kadar farkında olduğu ve bununla baş etmeyi isteyip istemediği, tırnak yeme tedavisinde etkili olabilecek faktörlerdir. Tırnak yeme zaman zaman sorun olarak görülmese de, ilerleyen dönemlerde iyice kronik bir hal alarak çocuğun tırnak şeklinin bozulması, tırnak etlerinin koparılması gibi çirkin görüntülere neden olur.  

Bu durum çocuğun sosyal yaşamında ve arkadaş çevresinde çeşitli sıkıntılar yaşamasına yol açabilmektedir. Tırnak yemenin çok uzun bir süre devam edip, erişkin yaşlara kadar taşındığı da görülebilmektedir. Tırnak yeme tek başına bir sorun olabildiği gibi, bazen önemli bir sorunun bulgusu olarak da ortaya çıkabilmektedir. Çocuklarda okul fobisi, depresyon, çeşitli kaygı bozuklukları, ciddi ailevi çatışmalar bu tip belirtilerin sık görülmesine neden olur. Böylesi durumlarda, altta yatan başka bir psikiyatrik rahatsızlık olup olmadığına bakılmalıdır.

Sağlık Milliyet 

Bu haber toplam 4263 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.