Bugün Dünya Sigarayı Bırakma Günü
Türkiye Yeşilay Cemiyeti, 20 Kasım Dünya Sigara Bırakma gününde, "bir sigara da sen bıraktır" sloganıyla kurumlar için başlattığı kampanyaya destek verilmesini talep ediyor. Yeşilay, işe alımlarda sigara kullanmayan adaylara öncelik tanınması yönünde çağrıda bulunuyor.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nden yapılan açıklamada, daha önce başlatılan kampanyanın ilgi gördüğü belirtilerek, hedeflerinin bu kampanyayı daha geniş kitlelere ulaştırmak olduğunu bildirdi.
Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. İbrahim Balcıoğlu'ndan alınan bilgiye göre, iş için kurumlara başvuruda bulunan eşit düzeydeki adaylardan sigara kullanmayanlara öncelik tanınmasının teklif edileceği belirtildi. Balcıoğlu, ruh ve beden sağlığı yerinde olan, zararlı alışkanlıkları bulunmayan insanların çalıştıkları kurumların daha yüksek kalite ve verimle iş ürettikleri, bu kurumlarda hem zaman kaybının önlendiği hem de ekonomik kayıpların asgariye indiğini söyledi.
Kampanyaya ilgiyi daha da artırmak için gerekirse reklam kampanyasına başlanabilineceğini belirten Balcıoğlu, kampanyanın yaygınlaşması halinde, sigaraya meyilli lise ve üniversite gençliğinin ileride iş bulmakta zorlanacağı hissine kapılarak bu alışkanlıktan uzak duracağı, sigara kullananların da zaten yasadan sonra bırakmaya eğilimlerinin arttığı belirtildi. Şu ana kadar kampanyaya kamu ve özel sektörden destek geldiği belirtildi.
Yeşilay, kampanya ile Sağlık Bakanlığı'yla birlikte yürütülen Ulusal Tütün Kontrol Programına destek olmayı, Türkiye'de 2010 yılına kadar 15 yaş altı çocuklar ve gençlerde sigara kullanımını yüzde 0'a indirmeyi ve toplumun yüzde 80'inde sigara karşıtı bir tutum oluşturmayı amaçlıyor. Yeşilay, bağımlılık yapan sağlığa zararlı maddelerle bir asra yakındır mücadele ediyor.
SİGARA YASAĞI GENÇLİK AÇISINDAN FAYDALI
20 Kasım Dünya Sigara Bırakma Günü ile ilgili Yeşilay Genel Başkanı Mustafa Necati Özfatura da sigara yasağının genişletilmesini istedi. Temmuz ayındaki sigara satışlarının haziran ayına göre yaklaşık 90 milyon paket azaldığını bildiren Özfatura, şöyle konuştu: "Bu sürede, sigara satın almak için harcanan paradan 225 milyon dolar tasarruf sağlandı. Sigara satışları temmuz ayında, bir önceki aya göre (Haziran 2009) yaklaşık 90 milyon paket azaldı."
Özfatura, sağlıklı nesiller için bu yasanın toplumun büyük kesimi tarafından benimsendiğini, desteklendiğini söyledi. Sigara içenlerin bile bu yasanın arkasında olduğunu anlatan Özfatura, şöyle konuştu: "Denetimler eğitimli ekiplerce başarıyla sürdürülüyor. Bu başarıda emniyet görevlilerinin verdiği desteğin büyük payı var."
Türkiye'de Temmuz 2009'da, bir önceki aya göre 89 milyon 478 bin paket daha az sigara içildiğini vurgulayan Özfatura, bir aylık sürede yalnızca sigara satın almak için harcanan paradan 225 milyon dolarlık tasarruf sağlandığını anlattı.
Her ilde kurulan il tütün kurullarının düzenli olarak çalıştıklarını belirten Özfatura, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle gelecek nesiller için bu yasa çok önemli. Kapalı mekânlarda sigara içildiğini görmeyecekler, sigara dumanına maruz kalmayacaklar. Çocukların sağlığı açısından bunun sonuçlarını 5-10 yıl belki de daha uzun süre sonunda alacağız ama alacağımız sonuçlar olumlu olacak."
Sigarayı bırakmak isteyenlerde gözle görülür artış olduğunu anlatan Özfatura, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeşilay'a "nasıl bırakabilirim" sorusu sık sık soruluyor. Sigaraya karşı toplumda ortak bir tutumun oluşması memnuniyet verici. Umarım, aynı tutum insan ve toplum sağlığını bozan alkole de gösterilir."
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.