1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Bu testi geçemeyene direksiyon yok

Bu testi geçemeyene direksiyon yok

Toplu ulaşımda standartlarını yükselten İzmir Büyükşehir Belediyesi, yolcu güvenliği açısından sürücülerin eğitimlerine de büyük önem veriyor.

A+A-

SAMANYOLUHABER.COM - İşe yeni başlayacak sürücü adaylarının teste tabi tutulduğu ESHOT Psikoteknik Ölçme ve Değerlendirme Merkezi, yeni bilgisayar ve teknolojilerle takviye edildi.

İzmirlileri son model klimalı otobüslerle tanıştıran, Kentkart ile binişlerde 1,5 saat içinde limitsiz biniş hakkı uygulamasını başlatan ve kurduğu Ulaşım Takip Merkezi ile tüm otobüs filosunu uydudan takip eden Büyükşehir Belediyesi, yolcu güvenliği açısından personel seçiminde de son derece titiz davranıyor. Özellikle işe yeni başlayacak personel, zorlu testlere tabi tutuluyor.

Testlerin uygulandığı ESHOT Psikoteknik Ölçme ve Değerlendirme Merkezi, gelişen teknolojiye ayak uydurarak yeni bilgisayarlar ve donanımlarla güçlendirildi. Ayrıca test yapılan istasyon sayısı da arttırıldı.

ESHOT Genel Müdürlüğü Psikoteknik Ölçme ve Değerlendirme Merkezi Sorumlusu Psikolog Rıdvan Duygulu, "Merkez olarak, bünyemizdeki tüm otobüs sürücülerini değerlendiriyoruz. Refleksif düzeyi, görüş açısı, el ayak göz koordinasyonu gibi boyutlarını değerlendiriyoruz. Bu zamana kadar tüm şoförlerimizi değerlendirmeye tabi tuttuk. İşe girme aşamasındaki tüm şoförleri bu testlere tabi tutarak en uygun olanları seçmeye çalışıyoruz. Sadece teknolojiden değil, gözlemlerimizden, kağıt-kalem testlerimizden, kişilik boyutundan, psikolojik durum tahlillerinden ve bilimsel bütün verilerden yararlanıyoruz. Bu sene aldığımız yeni sistemle iki sistemimiz oldu. Böylece daha fazla sürücümüze aynı anda hizmet verme olanağına kavuştuk." dedi.

Psikoteknik testlerde başarılı olamayan adaylar, direksiyon sınavını geçseler dahi, otobüs şoförü olmaya hak kazanamıyor. Uzman doktor ve psikologlar nezaretinde, tamamen bilgisayar ortamında yapılan testleri geçmeyi başaranlar ise diğer koşullara da sahip oldukları takdirde ESHOT'ta otobüs şoförü olarak çalışabiliyor. Psikoteknik testlere, sadece sürücü adayları değil, ortalamaların üzerinde kazaya karışan sürücüler de tabi tutuluyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, sürücülerin eğitimine de büyük önem veriyor. EBİLTEM ile yapılan ortak çalışma doğrultusunda her yıl 180 sürücü "İnsan ilişkileri ve güvenli sürücülük" eğitimine tabi tutuluyor. Bugüne dek 1857 kişinin faydalandığı eğitimlerde sürücülere stresle başa çıkma yöntemleri öğretiliyor.

Öte yandan sürücülerin kaza veya benzeri acil durumlarda hayat kurtaracak bilgi ve yeteneklerle donatılması için açılan "Temel İlkyardım" kursuna katılan 255 şoför ilkyardımcı sertifikası aldı.

Bu haber toplam 2924 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.