Bipolar Bozukluk Nedir?
Bipolar bozukluk, kişinin duygu durumlarında oldukça uzun süren iniş çıkışların olduğu tıbbi bir rahatsızlıktır. İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak bilinen bipolar bozukluk yoğun duygu durumlarında iniş çıkışların olduğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Bipolar bozukluk, insanların yaşamlarını, okul hayatlarını, iş hayatlarını ve evlilik hayatlarını çok ciddi boyutta etkiler. Kişinin, düşüncelerinde, enerjisinde ve davranışlarında aşırı çoşkulu olması mani dönemleridir. Kişinin duygularında durgun çöküşe geçtiği, hayatlarında hiç bir şey yapmak istemeden, sadece uyumak istedikleri durumlar depresyon olarak adlandırılırken, her iki durumunda aynı anda yaşandığı dönemler karma dönemlerdir. Her 10 kişiden 1 inde görülen bu rahatsızlık kadın ve erkeklerde eşit olarak görülmektedir. Bipolar rahatsızlığı her yaşta görülebilir. Teşhis edilmesi oldukça zor olan bipolar, hastasının genetiğine bakılır. Ebeveynlerinin birinde bile varsa bu rahatsızlık, görülme riski yüzde yirmidir. Genellikle bipolar 20li yaşlarda ortaya çıkar. Stres ve çevre faktörleri bu rahatsızlığı oldukça tetikler. Bipolar, sıklıkla depresyon ile başlamaktadır. Yanlış tedavi uygulanırsa maniye dönüşmesi daha çok ortaya çıkmaktadır. Bipolar bozukluk erken teşhis edilirse; okul, evlikik ve iş hayatlarında, Alkol veya uyuşturucu kullanımında, intihar girişimlerinin olmasını engeller.
Bipolar belirtileri ortada ise yeniden hastalanmayı önlemek için koruyucu tedavi uygulanır. Lityum içeren ilaçlar ve psikoterapi sayesinde biraz olsun hayatları kolaylaşacaktır. Bipolar sadece hastalık süresinde tedavi edilmesi yeterli değildir. Çünkü bipolar tekrarlayan bir rahatsızlıktır.
Mani döneminde insanlar, oldukça hızlı konuşur ve hızlı düşünür. Aşırı neşeli oldukları gibi, bir anda aşırı öfkelenirler. Az uykuya ihtiyaç duyarlar ve az uyudukları halde oldukça dinç ve neşelidirler. Zihinde oldukça hızlı düşünürler. Yani aynı anda 5 yemeği bir anda yapabileceklerini, hem ressam hem müzisyen olabileceklerini düşünürler. Dikkatleri çok çabuk dağılır ve özgüvenleri inanılmaz artmış olur. Oldukça fazla para harcarlar, sevdiklerine pahalı hediyeler alırlar. Cinsel hayatlarında artma ve alkol ya da uyuşturucu kullanımın olur. Hızlı araba kullanır, kumar oynar ve diğer insanlardan kendilerini üstün görürler. Hastalar mani durumlarını çok severler, hastalık değilmiş gibi gelir onlara. Mani durumda olan bir hastanın, yakınlarını oldukça zorlar.
Hipomani ise maninin daha hafif şeklidir. Hipomanik kişi her zamanki hallerinden, daha aşırı keyiflidir. Ve bu dönemde oldukça üretkendir.
Depresif döneminde insanlar, dünyanın başlarına yıkıldıklarını, artık her şeyin son bulduğunu, bir daha iyileşemeyeceğini düşünürler. Yataklarından çıkmak istemezler. Günlerini sürekli uyumakla geçirmek isteyecekleri için işleri aksar. Manide aşırı sosyalleşirken, depresif hallerinde sosyalliklerinde azalma olur. Herhangi bir şeye çok çabuk sinirlenirler. Herşeyden ve herkesten uzaklaşırlar.Enerjileri sanki hiç yokmuş gibi azalır. Ya hiç yemek yemek istemezler ya da çok aşırı yemek yer ve hemen uyumaya geçerler. Dikkatlerini herhangi bir şeye veremezler. Unutkan olurlar. Kendilerini değersiz hissederler ve sürekli ölüm düşüncesi belirir
Karma dönem ise mani ve depresif halin, gün içerisinde aynı anda yaşanmasıdır. Karma dönemin tedavisi, kişinin mani dönem ya da depresif döneminden daha çok zor tedavi edilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.