BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ NEDİR?

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ NEDİR?
Bilişsel davranışçı terapi yalnızca başvuranların günlük problemlerini çözmekle kalmaz bunun yanına tüm yaşamları boyunca problemlerini çözme için faydalanabilecekleri özel bir takım yetileri de öğretir.

Bilişsel Davranışçı Terapi nedir sorusunun yanıtı şu şekilde verilir: Psikopatoloji olarak adlandırılan ruhsal rahatsızlıklar ve psikoloji alanında yer alan bilimsel bulgulara dayalı olarak geliştirilmiş olan , bilimsel ilkelerin psikoterapi alanına uygulanmasıyla ortaya çıkmış bulunan, çağdaş bir psikoterapi uygulaması olarak en basit biçimde adlandırılabilir. Burada psikoterapi kavramı için de şunlar ifade edilebilir: Psikoterapi ruhsal sorunları ya da rahatsızlıkları veya sorunları sözlü iletişim aracılığı ile yani bir diğer ifade ediş biçimi ile sorunu yaşayan kişi ile bizzat yüz yüze görüşerek çözme tekniğine verilen temel isimdir. Bilişsel Davranışçı terapi hem ruhsal rahatsızlıkları açıklar hem de sebeplerini bulmaya çalışırken bunu bilimsel metotlar ile yapar. Araştırmalar bu alanda yapılırken de psikoloji biliminin verilerine dayanılır. Yapılan tüm çalışmalar bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış olan çalışmalardır.

Dayandığı ana yapı itibarıyla diğer psikoterapilerden farklı olan bilişsel terapinin tedavi uygulamaları içerik ve süreç olarak yapılandırılmış durumdadır. İlk olarak kişinin güncel sorunlarına bu yöntem dahilinde odaklanır, süre olarak ise daha kısıtlı ama daha çok problem çözme hedefi olan bir metottur ki bu yönüyle de açık ara ayrılan bir yöntemdir. Bilişsel Davranışçı Terapi yalnızca başvuranların günlük problemlerini çözmekle kalmaz bunun yanına tüm yaşamları boyunca problemlerini çözme için faydalanabilecekleri özel bir takım yetileri de öğretir. Bu yetiler arasında şunlar vardır: İnançlarını değiştirme, çarpık düşüncelerini belirleme, inançlarını değiştirmek, davranış değişikliği ve kişinin çevresiyle yeni ilişkiler kurabilmesi ve tüm bunların neticesinde de ruhsal açıdan daha sağlıklı bir birey olabilmesidir.
Bu yönteme dileyen herkes istediği zaman başvurabilir, herhangi bir zararı yoktur. Her terapi doğru bir uzmandan alınır ise çok ciddi faydaları olduğu da açıktır. Yani illa bir sağlık sorunu yaşamaya gerek yoktur ama özellikle herhangi bir alanda korkusu olanların örneğin Agorafobi ya da kedi köpek korkusu gibi; ciddi bir tramva yaşayanların örneğin ölüm, boşanma gibi; ağır bir hastalık döneminden çıkıldığından böylesi bir destek alınmasının son derece ciddi faydaları vardır.

Kişinin alacağı bu terapi ortalama olarak her biri 1 saat olmak üzere 2 ile 3 seans arasında biter ama kimi özel durumlarda bu seanslar çok daha uzun sürmektedir.

Bilişsel davranışçı terapi alınacak ise mutlaka ciddi bir biçimde araştırma yapılmalı ve sonrasında mutlaka bu alanda kendi yetkinliğini kanıtlamış, referansları olan uzmanlardan böylesi bir hizmet alınmalıdır. Aksi halde yarar yerine zarar verebilir.

Kaynak:www.kapsamhaber.com

Bu haber toplam 5236 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.