1. HABERLER

  2. PSİKOLOJİ

  3. Bilimsel araştırma: Depresyon yaşlanmayı hızlandırıyor

Bilimsel araştırma: Depresyon yaşlanmayı hızlandırıyor

İngiltere’de bulunan Sussex Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre depresyon ve beynin yaşlanma hızı arasında yakın bir ilişki bulunuyor.

A+A-

Bilim insanları daha önce depresyon veya anksiyeteden muzdarip kişilerin ileriki yaşlardaki bunama ihtimalinin arttığını gösterse de; bu yeni çalışma ile depresyonun genel bilişsel işlevin gerilemesi üzerindeki etkisi ilk kez kapsamlı bir şekilde ortaya konmuş oldu.

24 Mayıs günü Psychological Medicine isimli bilimsel dergide yayınlanan çalışmada araştırmacılar 34 farklı boylamsal çalışmayı kullanarak sistematik bir derleme hazırladı. Toplamda 71.000 kişiye ait verinin bir araya getirildiği çalışmanın odağında depresyon veya anksiyete ile bilişsel işlev arasındaki ilişki vardı.

Depresyon yaşayan bireylerde bilişsel düşüş daha hızlı

Bunun için ileri yaşlardaki yetişkinlerde hafıza kaybı, yürütücü işlev (karar alma mekanizması) ve bilgi işleme hızı ölçüldü. İstisna olarak, çalışmanın başında bunama durumundaki katılımcılar analizin dışında bırakıldı.
Çalışma sonucunda, depresyon yaşayan bireylerin, yaşamayanlara kıyasla ileri yaşlardaki bilişsel düşüş hızının daha fazla olduğu belirlendi.

Bunamanın teşhis edilebilmesinden önce uzun bir preklinik (klinik öncesi) dönem geçtiğinden, bulgular olası erken müdahaleler için önem arz ediyor. Günümüzde bunama için uygulanan kesin bir tedavi henüz bulunmuyor.


demans_nedir_demans_hastaligi_tedavisi_1513262727_2717.jpg


Bunama ve bilişsel düşüş tüm dünyada hızla artacak

Araştırmanın başında, Sussex Üniversitesi Psikoloji ve Psikiyatride Çevre, Gelişim, Genetik ve Epigenetik (EDGE) Laboratuvarı’ndan Dr. Darya Gaysina ve Amber John bulunuyordu. EGDE Laboratuvarında Psikoloji alanında dersler de veren Dr. Gaysina çalışmayı şu sözlerle yorumladı:

“İçinde bulunduğumuz toplumlar hızla yaşlanıyor. Azalan bilişsel işlev ve bunama ile hayatını sürdüren insanların sayısının önümüzdeki 30 yıllık dönemde önemli şekilde artması bekleniyor. Bu nedenle çalışmadan elde ettiğimiz veriler son derecede önemli.”

Kaynak:www.gidahatti.com

Bu haber toplam 3272 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler