Beden algısı ameliyat kararını etkiliyor mu?

Beden algısı ameliyat kararını etkiliyor mu?
Beden algısının benlik algısıyla doğru orantılı bir durum olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fırat Tutal, beden algısının ameliyat kararları üstündeki etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Beden algısı ameliyat kararını etkiliyor mu? Obezite, vücudumuzun aldığı ve harcadığı enerji sonucu yağ dokusunun artmasıdır. Aynı zamanda vücut kitle endeksinin 30 ve üzerinde olması durumunda konan bir tanıdır. Bu durum kişinin psikolojisini, fiziksel aktivitelerini kısıtladığı gibi beraberinde birçok hastalığa da neden olmaktadır. Tip 2 diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, kanser, kısırlık obezitenin oluşma oranını artırdığı hastalıklar arasında yer almaktadır. 

Günümüzde obezite tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan birçok yöntem kullanılıyor. Diyet programları ve düzenli beslenme ile bir sonuç alınmadığı takdirde, doktor tavsiyesi üzerine cerrahi yöntem tercih edilmelidir. Hastaların obezite tedavisine karar vermelerinde psikolojik faktörler son derece önemli bir rol oynamaktadır.

Beden algısı zihnimizde şekillendirdiğimiz bedenimizdir ve benlik saygısıyla ilişkilidir. Beden algısı, kişinin çocukluğundan itibaren ortaya çıkan ve sürekli olarak değişen bir kavramdır. Kişi, fiziksel özelliklerin önemli olduğu fikrini küçük yaşlarda edinmektedir. Bunun nedeni ise günlük hayatta güzel bir görünüşe sahip olan insanların, karakterlerin güzel, çekici ya da güçlü kişileri yansıtmasıdır. 

Kişilerin kendi zihinlerinde oluşturdukları beden algısı ile çevresinde bulunan insanların o kişiyi nasıl algıladığı genellikle uyum göstermemektedir. Kişilerin kendileri için oluşturdukları beden algısı, çevresindeki insanların düşüncelerinden ve yargılarından çok daha olumsuzdur. Teknolojinin gelişmesi ve internetin kolay ulaşılabilir hale gelmesinin pek çok sonucu olmuştur. İnternette gördüğümüz ve “güzel” olarak tanımlanan beden algısı yüzünden, kişiler kendilerini internette görmüş oldukları güzellik ve beden algısı ile kıyaslamaktadır. Bu gibi durumlar kişilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkilemekte ve beden algısı kavramına müdahale etmektedir.

 Psikolojik etkenler obeziteyi etkiliyor

Obez bireyler genellikle kilo kaybının kendilerini daha iyi hissettireceğine inanmaktadırlar. Bunun nedeni ise oluşturulan ve dayatılan beden algısı nedeniyle çevreleri tarafından kabul görecekleri düşüncesidir. Obezite tedavisinde beden algısının oldukça önemli bir yeri bulunuyor. Olumsuz bir beden algısı kişi üzerinde birçok olumsuz etkiye neden olmaktadır. Düşük bir benlik algısına sahip olmak, kilo verilse bile kişinin bedeninde sürekli olarak kusur aramasına neden olmaktadır. Kişilerin kendi zihinlerinde oluşturdukları beden algısı psikolojik sorunlara neden olmakla birlikte hormonları da etkiliyor. Vücudumuzda bulunan, tokluk hissi sağlayan ve antidepresan özelliği bulunan leptin hormonu, aşırı kilolu olma halinde yeteri kadar bulunmuyor. Obezite psikolojik sorunlara neden olduğu gibi psikolojik sorunlar da obeziteye neden olabiliyor.

KAYNAK

Bu haber toplam 3583 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.