Bebeklerde Tortikollis Tehlikesi

Bebeklerde Tortikollis Tehlikesi
Tortikollis nedir, neden görülür? Tedavi edilebilir mi? Yenidoğan bebeklerde görülen ve erken fark edildiğinde egzersizler yardımıyla ameliyata gerek kalmadan tedavi edilen boyun eğriliği ile ilgili soruları...

Tortikollis nedir, neden görülür? Tedavi edilebilir mi? Yenidoğan bebeklerde görülen ve erken fark edildiğinde egzersizler yardımıyla ameliyata gerek kalmadan tedavi edilen boyun eğriliği ile ilgili soruları Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meral Kayacan Akman yanıtladı.
Tortikollis (Boyun Eğriliği) nedir? Nasıl anlaşılır?

Tortikollis kelime anlamı eğri boyun demektir. Bebeğinizi sırt üstü yatırdığınızda boynu bir tarafa doğru eğiliyorsa şüphelenilmelidir. Bebeğinizin pozisyonunu değiştirdiğiniz halde bir tarafa doğru olan eğrilik devam ediyor, düzeltmeye çalıştığınızda düzelmiyorsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Tortikollis neden oluşur? 

Birçok nedene bağlı oluşmakla birlikte en sık kas kaynaklı, doğumsal boyun eğriliği görülmektedir. Boynun yanlarında yer alan çift başlı bir kas olan sternocleidomastoid (SCM) bir tarafta gergin ve kısadır. Baş, kasın gergin olduğu tarafta yana doğru eğilmiş, yüz karşı tarafa bakacak şekilde dönmüş vaziyettedir.  (Ternocleidomastoid) SCM içinde fibrotik bir şişlik ele gelir.
Doğum travması ile tortikollis gelişiminin tetiklendiği düşünülmekle birlikte kesin oluşma nedeni hale bilinmemektedir.

Tedavisi aşamasında nelere dikkat edilmeli?

-    İlk 6 aya kadar başvuran hastalarda eğriliğin yönüne uygun egzersizler uygulanmaktadır.
-    Anne ve babaya ev programı verilmektedir. Bebeğin yatağı mutlaka eğriliğin aksi yönünde, boynunu döndürmesini sağlayacak şekilde ayarlanmalıdır.
-     Anne bebeği hasta taraftan beslemelidir. Simetrik postu gelişimini uyarmak için boynun yanlarından havlu ile desteklenmelidir. 
-    Sağa ve sola değişimli olarak yan yatırılarak uyutulmalıdır. 
-    Bebeğin uyanık olduğu zamanlarda mümkün oldukça yüzüstü pozisyonda tutulmalıdır. 
-    Oyuncak gibi bebeğin dikkatini çekebilecek objeler, bebeğin hasta tarafına yerleştirilmelidir.

Tedavi edilmezse ne olur?

Boynu eğri olan bebeğin yüzünde ikincil değişimler gelişir. Gözleri belirgin gösteren bir asimetrik yüz gelişebilir. Omurgada dengeleyici eğrilikler gelişebilir.
 

Kaynak:Aktüel Psikoloji

Bu haber toplam 3101 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.