1. HABERLER

  2. KADIN SAĞLIK

  3. Bayanlar, adet öncesi sendromuna dikkat!

Bayanlar, adet öncesi sendromuna dikkat!

Reglden 1 hafta ile 10 gün öncesinde kendini gösteren PMS'in 100'ün üzerinde belirtisi olduğu biliniyor. Ancak ağırlıklı ve sıkça görülen belirtilerin başında şişkinlik, memede hassasiyet ve baş ağrısıdır.

A+A-
Adet Öncesi Sendromu (PMS) kadın ve genç kızların hayatını olumsuz etkiliyor. Adet (regl) dönemine yaklaşırken tekrarlayan fiziksel ve davranışsal birtakım belirtilerle kendini gösteren, onların hayatını çeşitli yönlerden etkileyen sosyal sorun, düzenli adet görenlerin yüzde 75'inde görülüyor ve yaşla birlikte artış gösteriyor.
 
Reglden 1 hafta ile 10 gün öncesinde kendini gösteren PMS'in 100'ün üzerinde belirtisi olduğu biliniyor. Ancak ağırlıklı ve sıkça görülen belirtilerin başında şişkinlik, memede hassasiyet ve baş ağrısıdır. Bununla birlikte kişilerde davranışsal değişimlerde izlenmektedir; aşırı yorgunluk hissi, aşırı hassasiyet gerginlik, depresif ruh hali gibi.

Bu dönemde ağırlıklı şikayetlerden biri olan vücutta ödem oluşumu yani aşırı su tutulumunun nedeni progesteron hormonudur. Adet öncesi dönemde çoğu kişi kilo aldığını düşünür alınan kiloların büyük kısmı yağ değil, vücutta biriken ödemdir. Bu evrede vücutta tutulan suyun miktarı 2-3 kiloyu bulabilmektedir.

MAGNEZYUM EKSİKLĞİ VE PMS

 Magnezyum eksikliği PMS'in ortaya çıkmasını kolaylaştırırken araştırmalar magnezyum eksikliği ya da kalsiyum fazlalığının şikayetleri yarattığını öne sürmektedirler. Magnezyum eksikliğinin giderilmesi halinde sinirlilik, baş ağrısı, kramplar, iştahsızlık şikayetlerinde önemli azalmalar sağlanabilmektedir.

HANGİ BESİNLERDEN ALINIR?

Brokoli, kabak, et, süt, balık, yumurta, kurubaklagiller, tam tahıllar, çikolata, badem iyi birer magnezyum kaynağıdır.

PMS NEDEN ORTAYA ÇIKIYOR?

 PMS'in nedenleri tam olarak blinmese de mineral ve vitamin eksikliği özellikle magnezyum, çinko, A ve B vitamini, düşük kan şekeri, psikolojik nedenler, serotonin etkisi, hormonal dengesizliklerin etkili olduğu düşünülmektedir.

FİZİKSEL BELİRTİLER

Tatlı isteğinde artış
Şişkinlik
Memede hassasiyet
Vücutta ödem
İştah artması
Kabzlık
Başağrısı
Mide bulantısı

RUHSAL BELİRTİLER

Depresif ruh hali
Asabiyet
Aşırı yorgunluk
Kendini beğenmeme
Kaygı durumu
Cinsel istekte değişimler

BESLENME VE DiYET PROGRAMI iLE KONTROL ALTINA ALABiLiRSiNiZ

Adet öncesi sendromlarında en çok yaşanan sıkıntılardan biri olan vücutta şişkinlik ve ödemin önüne geçmek için adet öncesi dönemde tuz (sodyum) tüketimini azaltmanız gerekmektedir. Bu sıvı tutulumunu azaltacaktır. Yine bu dönemde tüketiminin kontrol altında tutulması gereken etken kafeindir.

Gerek fiziksel gerekse ruhsal açıdan rahat bir adet dönemi geçirmek öncesinde şikayetleri azaltmak için kahve ve kafein türevlerinin tüketimini azaltın.Kafein göğüslerde hassasiyeti arttıracağı gibi sinirlilik ve kaygı halini tetikleyecektir. Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata kısıtlayacaklarınız listesinin başında geliyor.

Dr. İsmail Ağar

www.ismailagar.com

(0212) 240 51 72
(0212) 240 51 73
Bu haber toplam 10135 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.