1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BATI AKDENİZ’DE UMUTSUZLUK ARTIYOR

BATI AKDENİZ’DE UMUTSUZLUK ARTIYOR

Türkiye İstatistik Kurumu verileri, 2011-2017 yılları arasında Batı Akdeniz’de depresyon eğilimiyle birlikte hayatla ilişkisinde denge kurma zorluğu yaşayanlarda artışa işaret ediyor.

A+A-


TÜRKİYE İstatistik Kurumu verileri, 2011-2017 yılları arasında Batı Akdeniz’de depresyon eğilimiyle birlikte hayata tutunma zorluğu yaşayanlarda artışa işaret ediyor. TUİK’in hazırladığı ölüm nedeni istatistiklerine göre Batı Akdeniz’de geçen yıl intihar göstergeleri, Antalya’da 87 vaka ile 3.77, Isparta’da 15 vaka ile 3.53 ve Burdur’da da 22 vaka ile 8.47 olarak gerçekleşti.

Burdur bu rakamla Türkiye sıralamasında 4’üncü sırada yer aldı. Vakalardaki artışın kaynaklarını ve ağırlıklı yaş gruplarını tespit eden uzmanlar, doğru adımlarla çözüm geliştirilmesi için öneriler getiriyor.

PSİKOTERAPİLER YAPILMALI

Başta kolluk kuvvetleri ve güvenlik görevlileri olmak üzere kurumlarda çalışanlara toplu psikoterapi önerdiklerini belirten Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, şunları dile getirdi: “Sorunlarla baş etme ve baş edilemeyen sorunlarda uzman desteği alma konularında önemli problemler yaşanıyor. Tüm kurum ve kuruluşlarda terapi verilmeli. Ev kadınlarından emeklilere, okul çağındakilerden çalışan kesime kadar her kesime uygulanacak psikoterapilere ihtiyaç var. Belediyeler, psikolojik destek uygulamalarını da hayata geçirirlerse çözümde önemli bir adım olur. Üniversitelerde bu konuda yapılacak araştırmalar da etkili olacaktır.”

TEMEL MESELE SOSYALLLEŞME

Kent Konseyi Sağlık Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Dr. Ozan Uzkut, vakalardaki artışın nedenlerinin başında ‘sosyalleşememe’ sorununun geldiğini söyledi.

Ruhsal sorunlar ve intihar eğilimi konusunda kritik grupların 30 yaş civarı kadınlar, 60 yaş üstü erkekler ve uyuşturucu kullananlar olduğunu ifade eden Uzkut, durumu şöyle özetledi:

“60 yaş üstü erkekler bir hobileri yoksa, yalnız yaşadıkları bir hayatı sürdürmekte zorluklar yaşıyorlar. Evli arkadaşlarının evlerine gidememek gibi toplumsal baskılar sosyalleşmelerinin önüne geçiyor. Benzer ruhsal sıkıntılar 30 yaş civarındaki kadınlarda da yaşanıyor. Hayatta istediğini elde edememe, yanlış evlilikler, ailelerinin dışına itilme ve iş hayatında mobbing gibi sebeplerle bu yaş grubundaki kadınlar hayata tutunamayabiliyorlar. Bir diğer önemli sebep de uyuşturucu bağımlılığı oluyor.”

SORUNLARA KARŞI UMUT AŞILIYORUZ

Ergenlik çağı ve statü kaybı intiharlarıyla ilgili önlem alınması konusunda uyarıda bulunan psikiyatrist Dr. Mükerrem Güven, kadınların daha çok psikoterapiye gittiklerini ancak erkeklere de böyle bir desteğe sıcak bakacakları bir bakış açısı kazandırılması gerektiğini belirtti. Güven, “İnsanları yardım alabilecekleri bilinç düzeyine ulaştırmalıyız. Amacımız kişileri, kendi özdeğerleri doğrultusunda yeniden yaşama tutunarak sağlıklı iletişim kurabilecekleri ruh haline kavuşturmak. Maddi sebeplerle psikoterapi alamayacak olanlar için sağlık müdürlüklerinin halk sağlığı merkezlerinin yaygınlaşması, Valilik ve diğer kurumlarca bu uygulamaların desteklenmesi çok önemli. Aile danışmanlık birimleri ve psikologların belediyelerde istihdamı çok faydalı olacaktır” dedi.

 

Bu haber toplam 3274 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.