Bakırköy'de ki kronik hastalar, bakımevlerine gönderildi

Bakırköy'de ki kronik hastalar, bakımevlerine gönderildi
Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde yaşayan kronik hastalar, bakımevlerine gönderildi. Dr. Şeref Özer, hastaların evleri olarak gördükleri hastaneden çıkarılmasının sorun yaratacağını söylüyor.

Gözde KAZAZ / Bianet.org


Uzun yıllardır Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde yaşayan kronik hastalar, iki ay önce alınan bir kararla hastaneden çıkarılıp Antalya'daki özel bir bakımevine gönderildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, dün başhekimlik önünde basın açıklaması yaparak uygulamayı protesto etti.

SES adına açıklamayı okuyan Ebru Erbulan, bu kararla kronik hastaların hayatın dışına çıkartıldığını vurguladı.

"Yetkililer hastalarımızı bakımevine gönderirken onların tedaviye muhtaç hastalar olduklarını unutuyorlar. Hastalarımız açısından bu uygulama, iki yaşındaki bir çocuğun, kendisine hiçbir şey anlatılmadan annesi babası tarafından evden atılması demektir."

Uygulamanın, Mecliste görüşülen "Kamu Hastane Birlikleri" yasası kapsamında gerçekleştirildiğini savunan Erbulan; "Bugün hastanelerin kronik bakım servislerini yük olarak görenler, yarın akut servislerimize, daha sonra da biz çalışanlara aynısını yapacak. Önce sözleşmeli yaptıkları çalışanları sonra ihtiyaç fazlası diyerek hastalarımız gibi kapının önüne koyacaklar" dedi.

Erbulan, çalışanlar olarak, bakımevine gönderilen hastaların sağlık durumlarından endişe ettiklerini belirtti.

Kronik hasta kimdir?

Psikiyatri Derneği genel başkanı ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesi doktoru Şeref Özer, bianet'e, kronik hastaların, tedavi amacıyla gelmiş ama gidecek yeri olmayan insanlar olduğunu, uzun süredir hastane bünyesinde yaşadıklarını söyledi.

Özer'in belirttiğine göre, önceki dönemlerden beri başhekimlik, bu hastaların dışarı çıkarılmasını talep ediyor; talebin gerekçesi ise hastanenin yükünü azaltmak ve yeni hastalara yer açmak . Özer, başhekimliğe bu açıdan hak vermekle birlikte sözlerine şöyle devam etti:

"Bu insanların artık tedaviye değil bakıma ihtiyacı var ve akut yatakların boşaltılması yeni hastaların ihtiyacına cevap verecek. Ama problem şu; bu insanların çoğunluğu 20-30 yıldır burada yaşıyor. Bu uygulamayla evlerinden koparılmış oldular. Kişilerin yaşam alanı değiştiği için zihinsel sorunlar yaşayabilirler. Bu açıdan uygulamanın yanlış olduğunu düşünüyorum."

Bir orta yolun bulunmasını gerektiğini belirten Özer'e göre, "hastane çok geniş olduğu için, bahçede prefabrik konutlar kurulup kronik hastalar oraya nakledilebilirdi."

Antalya'da özel bakımevine gönderilen hastaların bakım parasını devlet karşılayacak ve hastalar Sosyal Hizmetler'in sorumluluğunda olacak. Ama Özer, bakımevinin ticari amaçlı bir kuruluş olduğunu hatırlatıp ekliyor: "Bakımevi hastane kadar iyi bir bakım sağlamayabilir."

Özer'e göre bu iş, rant kaygısının bir sonucu olabilir. "Bakırköy hastanesi her zaman geniş alanları nedeniyle rantçıların ağzını sulandıran bir yer olmuştur. Hükümet ve resmi kurumlar bu gibi konularda açıklama yapmazlar, dolayısıyla bu işin arkasında ne var tam bilemiyoruz."

Şu anda Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde 500'e yakın kronik hasta daha var. Bu hastaların da bakımevlerine gönderileceği konuşuluyor.

Bu haber toplam 3834 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.