1. HABERLER

  2. GENEL-SAĞLIK

  3. Bahar Yorgunluğunun Nedenleri

Bahar Yorgunluğunun Nedenleri

Her sene bu zamanlar kendinizi halsiz, yorgun, uykusuz hissediyorsanız, sürekli eklem ağrılarınız varsa siz de bahar yorgunu olabilirsiniz.

A+A-

Doç. Dr. Mesut Başak / ZAMAN

Ama her halsizliği, yorgunluğu, uyuma isteğini, eklemlerde ağrı şikâyetlerini bahar yorgunluğu olarak düşünmemek gerekiyor. Peki yorgunluğa hangi hastalıklar sebep olabilir?

Anemisi (kansızlık) olan hastalarda da halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, eklemlerde ağrı şikâyetlerine ilave olarak baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, ellerde ve ayaklarda üşüme, saç dökülmesi de görülebilir.

Vitamin B12 eksikliğinde bahar yorgunluğu belirtilerine ilave olarak, baş dönmesi, denge bozukluğu, vücutta çeşitli yerlerde uyuşma ve keçelenmelerin olması, unutkanlık, saç ve tırnaklarda dökülme şikâyetleri de ortaya çıkar.

Hiperlipidemisi (kan yağlarının yüksek olması) olan hastalarda da ayrıca baş ağrısı, baş dönmesi, denge bozukluğu, göğüste baskı hissi, vücutta uyuşmalar gibi belirtiler olabilir.

Hipotiroidi (tiroid bezinin tembelliği), hastalığında bahar yorgunluğundan farklı olarak üşüme, kabızlık, ciltte kuruluk, dilde büyüme, kolay kilo alma ve zor kilo verme, unutkanlık görülür. Kronik yorgunluk sendromunda da benzer şikayetler hissedilir.

Fibromiyalji sendromunda vücutta ağrı (ağrımayan yer yok gibi), halsizlik, yorgunluk, depresyon (sebepsiz yere ağlama, sıkıntı hissi, derin nefes alma ihtiyacı, geceleri uyuyamama gibi) şikâyetleri mevcuttur.

* Sema Hastanesi Dahiliye Uzmanı 

Bu haber toplam 3469 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.