Bahar yorgunluğuna karşı 15 öneri

Bahar yorgunluğuna karşı 15 öneri
Havaların ısınmasıyla birlikte, birçok kişi eklem ağrılarından, halsizlikten, sürekli uyku isteğinden bahseder ve bu da “bahar yorgunluğu” olarak adlandırılır.

Dilara Koçak / MİLLİYET

Bahar aylarında genelde sıkça karşılaşılan bir durum olan yorgunluğun nedeni, insan metabolizmasında gerçekleşen bazı değişikliklerdir. Havaların ısınmasıyla birlikte, birçok kişi eklem ağrılarından, halsizlikten, sürekli uyku isteğinden bahseder ve bu da “bahar yorgunluğu” olarak adlandırılır. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artar. Bu yük havada bulunan pozitif ve negatif yüklü iyonlar aracılığıyla taşınır. Bu durum da psikolojik sıkıntılarla birlikte, yorgunluğa neden olabilir.Bahar yorgunluğundan korunmak için hayat tarzınıza küçük değişiklikler getirebilirsiniz

1. Akşam yatmadan önce ve sabah kalkınca odanızı havalandırın. Oksijen sizi daha enerjik kılabilir.
2.Düzenli uyku saatleri belirlemeli, günde 7-8 saat uyumaya çalışmalısınız.
3.Haftada en az 3 gün yapacağınız tempolu yürüyüşler ve aktif yaşam tarzı yorgunluğa karşı sizi koruyacaktır.
4.Bazı gevşeme egzersizlerini öğrenmeniz, yine rahatlatıcı etki gösterecektir.
5.Sabahları ılık bir duş almak sizi dinçleştirebilir.
6.Günde 2,5- 3 litre su tüketmelisiniz.
7.Bahar yorgunluğundan korunmak için bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinlere beslenmenizde özellikle yer vermelisiniz.
8. Sebze ve meyve tüketiminizi artırın. Sebze ve meyveler, C vitamini açısından zengin besinlerdir. Mandalina, kivi, kuşburnu, karpuz ve portakal gibi meyvelerle, ıspanak, pazı, sivribiber, brokoli, Brüksel lahanası gibi yeşil yapraklı sebzelerin tüketimini artırın.
9.Geceleri yağlı ve çok miktarda yemek yememeye özen gösterin.
10.Kafeinli içecekleri azaltın. Kahve, çay, asitli soğuk içecekler, kakao ve benzeri kafeinli içecekler yerine, bitkisel çayları rahatlatıcı etkilerinden de yararlanmak için tercih edebilirsiniz.
11.Sigara tüketiyorsanız, C vitamini alımınızı, sigara içmeyen birine göre 2 kat daha fazla olacak şekilde ayarlamalısınız.
12.“Alkol rahatlatır” düşüncesiyle alkol tüketmeyin. Alkol tüketiminizi mümkün olduğunca sınırlandırın.
13.Beyin performansı için en önemli öğün olan kahvaltıyı kesinlikle atlamayın.
14.Beyaz rafine edilmiş besinler yerine tam buğday, çavdar, kepek gibi rafine edilmemiş tahılları tercih edebilirsiniz.
15.Antioksidan vitamin ve mineraller, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Antioksidan vitaminler; A, C, E vitaminleri, antioksidan mineraller ise; selenyum ve çinkodur.

Aklınızda bulunsun!

Bahar aylarında sentetik yerine pamuklu kumaşlardan üretilen giysileri tercih etmek, terleme metabolizmanızın ayarlanması ve havadaki elektrik yükünün dengelenmesi için vücudunuza yardımcı olacaktır. Doğa yürüyüşleri, fiziksel sağlığa ve psikolojiye iyi gelir. Eğer uzun yürüyüşlere çıkılamıyorsa, sabahları açık pencere önünde, temiz havada yapacağınız basit jimnastik hareketleri bile, dolaşım sisteminizin harekete geçmesini sağlayıp, daha fazla oksijen ile sizi daha canlı kılacaktır. Uyanmakta zorluk çekiyorsanız, mutlaka perdeleri ve camı açın. İçeriye güneş ışığı ve oksijen girmesini sağlayın.

Okur sorusu: Boyuma göre, kilom normal olmasına rağmen 30 yaş itibari ile karın bölgemde ve bel kısmında birikmeler başlamış bulunmakta. İş yoğunluğundan monoton bir hayata sahip olduğum için akla gelebilecek en kolay aktivitelere bile katılamıyorum. Karın bölgemin daha kaslı olması yağlardan kurtulması ve belimin çevresinde oluşan kalınlığı nasıl giderebilirim. Şimdiden teşekkürler.

Bölgesel zayıflama için en doğru yol egzersizdir. 8-12 saat uykudan sonra kanımızdaki serbest yağ asit miktarı en yüksek seviyede olduğu için sabah aç karnına yapacağınız kardiyo tarzı egzersizlerle (yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme) daha fazla yağ yakarsınız. Sabah kardiyo tarzı egzersiz yaptığınızda, metabolizma egzersiz sonrasında yüzde 7-12 daha hızlı çalışmaya devam eder. Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirmeniz çok önemli. Kendinize vakit ayırıp egzersize gereken önemi verin. Eğer sabah aç karnına yapamıyorsanız yemekten 1 saat sonra olmak kaydıyla Haftada en az 3 gün 40-45 dakika egzersiz yapmalısınız. Ayrıca dokuları yumuşamış olan bölgelere ilave olarak masajda yaptırabilirsiniz sıkılaşmalarına yardımcı olacaktır. Günde 2 lt kadar su içmeyi de ihmal etmeyin. Bazı çalışmalar yeşil çay ekstresinin tablet olarak kullanımı ile karın bölgesi yağlarda azalma olduğunu bildiriyor hekim ve diyet uzmanı muayenesinden geçtikten sonra kullanmayı deneyebilirsiniz.

Bu haber toplam 2194 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.