Bahar Aylarında Cilt Bakımı
Aktüel Psikoloji / Haber Merkezi
Kendinize olan güveniniz, cildinizi nasıl gördüğünüz ya da nasıl hissettiğiniz ile yakından ilişkilidir. Basit birkaç önlemle, bahara girerken cildiniz; eskisinden daha parlak, pürüzsüz ve daha canlı olabilir.
Cildinizi Nemlendirin
Cildin değişen hava şartlarına uyum sağlaması mevsim geçişlerinde oldukça önem kazanıyor. Kışın soğuk havalarda kuruyan, nemi azalan cildimizin, bahar aylarına ve sonrasında sıcak yaz günlerine hazırlanmasında cildin nem oranının dengelenmesi ilk sırada yer alır.
Uzman ellerde yapılacak cilt analizinden sonra cilt yapısına uygun ürünlerin seçilmesi ve gerekli bakımların yapılması gerekir. Cilde uygun bakım yapılmadığı takdirde; sivilce, siyah nokta, kuruma, pullanma ve lekeler kaçınılmaz olur.
Sokağa Çıkarken Güneş Koruyucuları İhmal Etmeyin
Bahar mevsimi ile birlikte güneş koruma ürünlerinin önemi de ön plana çıkıyor. Özellikle bu mevsimlerde nemlendirici ve cilt yapısına uygun koruma faktörü içeren güneş koruyucu ürünler kullanılması gerekiyor. Yalnız açık ve güneşli havalarda değil, kapalı havalarda da güneşten yayılan ultraviyole ışınlarına karşı güneş koruyucu kremler önerilir.
Güneşten koruyıcı ürünlerin normal cilt tipine sahip kişilerde en az 15 koruma faktörlü ürünleri kullanmasını öneriyoruz. Çok açık tenliler ile hassa cilt yapısına sahip olanların ise en az 30 faktörlü ürünleri tercih etmeleri gerekiyor ve ürünlerin güneşe çıkmadan 20 ile 30 dakika önce sürülmesi önerilir.
Sağlıklı Bir Cildin Anahtarı Kimyasal Peeling
Mevsim geçişlerinde cildi canlandırmak, temizlemek ve nemlendirmek için yapılabilecek uygulamalardan en önemlisi kimyasal peelingdir. Kış mevsiminde; havanın nem oranın azalması, sobalar ve yanan kaloriferler sebebiyle artan hava kirliliği, cildimizin daha cansız ve soluk görünmesine yol açar. Yağlı ciltlerde sivilce ve siyah nokta oluşumu artarken; kuru ciltlilerde de havanın nem oranın düşmesiyle kuruma, soyulma, kaşıntı gibi şikayaetler ortaya çıkar. Kimyasal peeling yöntemi ile cilt daha canlı ve diri bir görünüme kavuşur.
Kimyasal peeling deriyi canlandırmak, gençleştirmek, görünüşünü iyileştirmek için bazı kimyasal solüsyonların uygulanmasıdır. Bu tedavide deriye, yüzeyel tabakaların ayrılmasına ve soyulmasına neden olan kimyasal bir asit uygulanır. Çok sayıda kimyasal peeling ajanı olmakla birlikte en sık kullanılanlar glikolik asit, Alfa hidroksi asitler(AHA), triklosetik asit(TCA), salisilik asit, jesner solisyonu ve kombinasyonlarıdır.
Yaşam Tarzınıza ve Beslenmenize Dikkat Edin
Sigara dumanı, hava kirliliği ve ani ısı değişiklikleri cildin hasar görmesine yol açıyor. Parlak ve ışıltılı bir cilde sahip olmada düzenli bakımın yanısıra; sağlıklı beslenmeye, uyku düzenin yerinde olmasına, stresten uzak durmaya ve alkol-sigara tüketimine de dikkat etmek gerekiyor.
Bahar aylarında yeterli miktarda su tüketmek de cilt sağlığında önem teşkil ediyor. Sağlıklı bir cilt için bazı besinlerden uzak durmak ve çeşitli besin takviyelerinden yararlanmak gerekiyor. A-B-C-D-E-K vitaminleri, krom, çinko, bakır, selenyum, magnezyum gibi mineraller ile Coenzim Q-10 enzimi, Omega 3 ve Omega 6 gibi temel yağ asitlerinin cilt sağlığı için yeterli oranda alınması gerekiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.