1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Aşı-otizm iddiası doktorun meslek hayatını bitirdi

Aşı-otizm iddiası doktorun meslek hayatını bitirdi

Üçlü aşı ile otizm arasında bağlantı olduğunu iddia eden İngiliz doktor meslekten ihraç edildi

A+A-

1998 yılında İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayımlanan ve kızamık, kızamıkçık ve kabakulak üçlü aşısının (KKK) otizme neden olabileceğini belirten bir araştırmaya imza atan Dr. Andrew Wakefield'ın doktorluk yapması yasaklandı.

İngiltere’de büyük yankı bulan, ebeveynler çocuklarını aşı yaptırmayı reddetmesine ve kabakulak vakalarında artışa neden olan araştırma nedeniyle yargılanan İngiliz doktor meslekten ihraç edildi.

Üçlü aşı ile otizm arasındaki bağlantı konusunda ilk kez akademik bir dergide yayımlanan araştırma sonuçları daha sonra Kanada'da yapılan bir başka araştırma ile yalanlanmıştı.

Montreal Hastanesi’nden Dr. Eric Fombonne, otizmle KKK aşısı ya da timerosal içeren aşılar arasında bağlantı bulunmadığını belirtmiş, "bu araştırmanın aşı ve otizm gibi gelişim bozuklukları arasında bağlantı olduğuna dair yaygın düşünceyi tamamıyla ortadan kaldıracağını umuyoruz" demişti.

Öte yandan, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere bir çok batı ülkesi, Andrew Wakefield'ın iddialarının kızamık ve kabakulak vakalarında halen devam etkilerine dikkat çekerek, "mirasının" sürdüğünü belirtti.

Wakefield'ın araştırmasının ardından İngiltere'de üçlü aşı yaptırılan çocukların sayısı yüzde 95'ten yüzde 50'ye kadar düşmüş, 2006 yılında 13 yaşında bir çocuk 14 yıl aradan sonra kızamıktan hayatını kaybetmişti.

Andrew Wakefield'ı "yanlış iddialarla aşı programına zarar vermek" ile suçlayan İngiltere Tıp Konseyi, İngiliz doktoru meslekten ihraç etti, doktorluk yapmasını yasakladı.

İngiltere'deki tartışmaların ardından ABD'nin Teksas şehrine yerleşen Dr. Andrew Wakefield'ın bu ülkede halen büyük kitleler tarafından önemsendiğine dikkat çeken uzmanlar, meslekten ihraç edilmesinin etkisini azaltmayacağını savunuyor.

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Bu haber toplam 1934 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.