Annelere çocuklarıyla iletişim rehberi
Onlinesaglik.com - Acıbadem Sağlık Grubu Bağdat Caddesi Tıp Merkezi’nden Psikolog Ayşegül Topçu Aydın ve International Hospital’dan Psikolog Ferahim Yeşilyurt, anneler ve kızları, anneler ve oğulları arasındaki iletişim sorunlarını ve çözüm yollarını anlattı.
ANNELER VE KIZLARI REHBERİ:
Anne ve kız arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir?
Anne kız arasındaki mesafe ergenlik boyunca değişikliklere uğrar. Bazen yakınlaşma, bazen de uzaklaşmalar görülür. Burada önemli olan annenin kızına baskı yapmamasıdır. Kendisine yakın olmaya zorlanan genç gibi, uzakta tutulan genç de sorunlar yaşayabilir. Genç bir yandan annesi gibi olmak isterken bir yandan da annesine benzememeye çalışabilir.
Anneler kızlarıyla en çok hangi konularda çatışıyor, neler bekliyor?
Odasını toplamaması, eve geldiğinde yemeğe yardım etmemesi.
Uzun süre internette kalmak, oyun oynamak.
Ders sorumluluğunu üzerine almak istemeyebiliyor.
Anne ve geliş gidip saatleri konusunda katı kurallar koyuyor, genç uymak istemiyor. ? Gencin seçtiği kıyafetler annelerin engeline takılabiliyor. Gençler ergenlik dönemlerinde saç ve giyimleri konusundaki eleştirileri dinlemeyip aksini uygulayabiliyor.
Uzun uzun telefonda konuşması annesiyle çatışma yaşamasına neden oluyor.
Arkadaş seçiminin annesi tarafından onaylanmaması ve hoşnutsuzluğun açıkça ifadesi rahatsızlık yaratıyor.
Anne ve kız arasındaki iletişimde neler yapılmalı, nelerden kaçınmalı?
İki taraf da birbirinin sevgisinden emin olmalı.
Suçlayıcı bir tavırla iletişim kurmaktan kaçınılmalı, aşırı kontrolcü tavırlarla kızına yaklaşmamaya özen göstermeli.
Anne kızına sorunlarında yanında olduğunu gösterirken, bir arkadaş gibi değil anne olduğunu hissettirerek davranmalı.
Anne kızına karşı iyi bir dinleyici olmalı.
Kızlar anneleriyle yaşadıkları olumsuzlukları ve onlardan gelen eleştirileri kişisel almayarak ılımlı olmaya çalışmalı.
Annenin kızına iyi bir rol modeli olması, gelecekte kızının cinsel kimliğini, rolünü etkileyeceğinden bu konuda dikkatli olunmalı.
Anne hep kaygılı ve korkularla dolu olarak kızına yaklaşırsa, kızının gelecekteki hayatı da olumsuz etkilenecektir.
Annenin çatışmalı durumun farkına varması ve duygularının da farkında olması lazım.
Sorun çözümünde hep şimdi ve burada ne olduğu tartışılmalı, geçmişteki sorunların üzerinde durulmamalı.
Sabırlı olmak, ruhsal ve duygusal bağlılığı artırmak gerekir. Küçük adımlar atmak, değişiklikleri bir anda yapmamak büyük önem taşıyor.
Anne kız ilişkisinde daha fazla konuşma var, çok detay işin içine girdiğinden çatışma oluyor. Bu nedenle duygular iyi tahlil edildikten sonra çok gerekli ve önemli bulunan konular konuşulmalı.
ANNELER VE OĞULLARI REHBERİ:
Anne ve oğul arasında en çok yaşanan iletişim sorunları nelerdir?
Ataerkil aile düzeninde erkek çocuk beklentisi olduğundan, bebeklikten ergenlik çağına göre kızlara nazaran fazla ilgi görüyorlar. Bu nedenle anne oğlunu, eşi gibi görüp davranmamalı, onun bir ergen olduğunu unutmamalıdır. Annenin oğluyla ilişkisinde mesafe olmalı ama bu mesafe kopukluğa da yol açmamalı. Annenin oğluyla ilişkisinde kaygılarını kontrol edebilmesi önemli. Ayrıca erkekler de tıpkı kızlar gibi annelerinden öğüt beklerler. Bu nedenle anne gerektiğinde bu öğütleri verebilmeli. Suçlayıp aşağılamak, gencin özgüvenini olumsuz etkileyeceğinden, gence kendi fikirlerini empoze etmek yerine, dinlemeyi anlamayı ve düşünmeyi öğretecek şekilde davranmalı. Anne ile oğlunun çok yakın olması, gelecekte annenin çocuğunu başka bir kızla paylaşmakta sorun yaşamasına neden olabiliyor. Bazı anneler oğlunun büyüdüğünü görmekte zorlanabiliyor. Ona hala bir bebekmiş gibi davranabiliyor.
Anneler oğullarıyla en çok hangi konuda çatışıyor? Neler bekliyor?
Odasının dağınık olması
Yemek yememesi
Kıyafetlerini kirletmesi ya da ütüsünü bozması
Ders çalışmaması
Arkadaş seçiminin eleştirilmesi
Eve geliş gidiş saatlerinin düzensizliği
Bilgisayar başında uzun saatler geçirmek
Anne ve oğul arasındaki iyi iletişimde neler yapmalı, nelerden kaçınmalı?
Oğlunuzun büyümesine izin verin: Türk aile yapısında erkek çocuklara sorumluluk verilmemesi, gelecekteki yaşamlarında da sorunlara yol açıyor. Büyüyebilmesi için en azından kendisi ile ilgili sorumlulukları alabilmesi gerekir.
Kendinizle kıyaslamayın: Kıyaslamak oğlunuzun kendisini mutsuz ve yetersiz hissetmesine neden olur. Bunun yerine annenin oğlundaki farklılıkları görüp, bu yönleri geliştirmesine yardımcı olması gerekir.
Arkadaşça yaklaşan anne olun: Genç erkeklere ‘arkadaş’ gibi davranmak yerine, annesi olduğunuzu, daima ona destek vereceğinizi hissettirin. Çünkü onun anneye ihtiyacı var.
Onlarla inatlaşmaktan kaçının: Ergenlik çağında erkekliklerini ispatlamak amacıyla anneyle çatışmaya girmek, sık görülen bir durumdur. Genç erkekler bu dönemde annelerinin desteğini isterler. Bu dönemde onlarla inatlaşmak, aşırı ve mantıksız yasaklarda diretmek inatlaşmalarına yol açar. İnatlaşmak da evden kaçma, okulu bırakma gibi sonuçlar doğurur.
Yeterli zaman ayırın dinleyin: Çatışmalı ergenlik döneminde oğlunuzla iletişimi bırakmayın. Arkadaşlarını küçümseyip ‘saçını beğenmedim, o çocuk tembel, onunla niye arkadaşlık ediyorsun’ gibi cümleler kurarak yaklaşmayın. Bu tür yaklaşımların çocuğunuzu sizden uzaklaştıracak davranışlar olduğunu unutmayın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.