Alzheimer, Hasta Yakınlarını da Etkiliyor

Alzheimer, Hasta Yakınlarını da Etkiliyor
Nöroloji Uzmanı Dr. Ş. Banu Tamam, Adana Eczacı Odası üyelerine çağın hastalığı olarak adlandırılan "Alzheimer" hakkında bir sunum yaptı.
Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Tamam, Alzheimer hastalığının yavaş başlayıp acımasızca ilerlediğini söyledi. Hastalığı tamamen durduran veya geri döndüren bir tedavinin bulunmadığını ifade eden Tamam, "Erken tedavi ile hastalığın ilerleme hızında yavaşlama sağlanabiliyor." dedi.

Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ş. Banu Tamam, Adana Eczacı Odası üyelerine çağın hastalığı olarak adlandırılan "Alzheimer"  hakkında bir sunum yaptı. Dr. Tamam, nüfusun yaşlandığını, hastalığın tedavi ve bakım maliyetlerini artırdığını ifade etti. Tamam, "Çağımızın hastalığı Alzheimer'ı bilmek artık daha kıymetli. Hasta yakınlarının çoğu işini bırakıyor, duygusal sorunlar yaşanıyor, çoğunluğunda davranış problemleri gözleniyor. Başlangıçta bir hasta ileride 2 hasta olabiliyor." diye konuştu.

Dünya nüfusunun giderek yaşlandığını aktaran Dr. Tamam, son 100 yılda insanoğlunun yeryüzünde kalma süresinin yüzde 62 uzadığını, Türkiye'nin, 2050 yılında 65 yaş üstü nüfusun normal nüfusa oranla daha kalabalık olması beklenen Çin, Hindistan ve Meksika ile birlikte 4 ülkeden biri olduğunu aktardı. Yaşlıların artık evlerinde ve yalnız yaşadığına dikkat çeken Dr. Banu Tamam, sosyalliklerin azalmasının yaşlanmayı hızlandırdığını vurguladı. 

KESİN TEDAVİSİ YOK

Nöroloji Uzmanı Dr. Banu Tamam, Alzheimer hastalığının çok ileri yaşlarda, aile öyküsü olanlarda, düşük eğitimliler, kafa travması geçirenlerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Hastalığı tamamıyla durduran veya geri döndüren kesin bir tedavinin henüz olmadığını dile getiren Dr. Tamam, ancak günümüzde klinik belirtileri ve günlük yaşam aktivitelerini mümkün olduğunca düzeltmeye yönelik ilaçlar kullanıldığını kaydetti.

Erken tedavi ile ilerleme hızında yavaşlama sağlanabileceğini ifade eden Dr. Banu Tamam, hastalığın hastaya bakan yakını üzerinde önemli derecede fiziksel ve psikolojik yüke neden olduğuna dikkat çekti. Erken tanının önemine vurgu yapan Dr. Banu Tamam, hastalığın belirtileri ile ilgili şunları söyledi: 

"Unutkanlığınız için ne zaman endişelenmelisiniz? Dil, yargılama, anlama, dikkati toplama fonksiyonlarını da etkileyecek şekilde ilerliyorsa. Davranış bozukluğu (saldırgan, kaygılı vs..) varsa. Günlük işleri yapmakta zorluğun başlaması (yemek yapma, tek başına seyahat etme, araba kullanma, alışveriş), hafıza sorunu ve yetilerdeki kayıp günlük yaşamı sürdürmeyi engelliyor ve ciddi sorun yaratır hale gelmişse. Unutkanlık süreklilik kazanmış ve zaman içinde ağırlaşıyorsa mutlaka hekime görününüz."

Cihan 

Bu haber toplam 3701 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.