Alt Islatma Tedavi İle Giderilebilir

Alt Islatma Tedavi İle Giderilebilir
Özel Konak Hastanesi Sakarya Hastanesi Psikoloji Servisinden Uzman Psikolog Ayşegül Atak, çocuklarda görülen alt ıslatma problemi ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

ALT ISLATMA PROBLEMİ

Halk arasında alt ıslatma olarak bilinen enürezis’ün 5 yaşından büyük çocukların haftada en az iki kez uyku sırasında ve tekrarlayıcı nitelikte idrar kaçırması durumu olduğunu ifade eden Özel Konak Hastanesi Sakarya Hastanesi Psikoloji Servisinden Uzman Psikolog Ayşegül Atak,

“5 yaşındaki çocukların % 5-10’unda, 10 yaşındaki çocukların ise % 3-5’inde görülür. Enüresiz, sorunun başlangıç biçimi ve seyrine göre iki şekilde ortaya çıkar. Bunlardan ilki, birincil (primer) enuresisdir ki bu, sinir kas kontrolünün gelişmesinde ki gecikmeden kaynaklanabilir ve doğumdan başlayarak süre gelir. İkincil enüresis ise çocuk idrarını kontrol etmeyi öğrendikten sonra yeniden altını ıslatmaya başlaması durumudur. İkincil enuresis durumunda bu sorıunun altında yatan bir neden vardır. Bu sebepler arasında yeni bir eve taşınma, yeni bir kardeşin doğumu, boşanma, ölüm ya da okul sorunları gibi ruhsal sorunlar olabilir” dedi.

TEDAVİ İLE GİDERİLEBİLİR

Uzm. Psk Atak son olarak ise şunları kaydetti: “Alt ıslatma, genellikle tedavi sonucunda giderilebilen bir problemdir. Bu noktada ailelerin çocukları için yapmaları gereken ilk şey, çocuğun cesaretini kıracak eylemlerden kaçınmasıdır. Çocuğu cezalandırma, onunla alay etme gibi davranışlar ve aile içi çatışma tedaviyi güçleştirir. Yatmadan önce sıvı alımında kısıtlanması ve çocuk yattıktan 2-3 saat sonra çocuğun tuvalete çıkarılması çocuğun geceyi kuru geçirmesine yardımcı olabilir. Büyük çocuklar için çocuğun altını ıslatmayı durdurması yönünde güdülenmesi gerekir. Sonuç olarak, çocukların hemen hepsinin idrar ve dışkı kontrolünü kazandıkları 4 yaşından sonra hala alt ıslatmanın devam etmesi enuresis adını alır ve mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.”

Kaynak

Bu haber toplam 2702 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.