Alman filozof Habermas 80 yaşında
Derleyen: Yasemin Erdem DW-WORLD.DE
Günümüz felsefe dünyasının önde gelen isimlerinden Alman filozof Jürgen Habermas 80’nci yaş gününü kutluyor. Habermas, uluslar arası toplumun gündemindeki sorunlara ilişkin çözüm önerileriyle dikkat topluyor.
Dünyaca ünlü Frankfurt Okulu olarak bilinen düşünce akımının en tanınmış isimlerinden sayılan Jürgen Habermas, bilimsel kariyerinin yanı sıra Almanya gündeminde yer alan konularda sık sık fikir yürütmekle tanınıyor.
Frankfurt Okulu'nun öncülerinden
Habermas, 1929 yılında Düsseldorf'ta dünyaya geldi. Üniversitede felsefe, psikoloji ve tarih eğitimi gördü. 1923 yılında bir grup sosyal bilimci tarafından kurulan ve Frankfurt Okulu olarak bilinen düşünce akımına katılan Habermas, “eleştirel teorinin” öncülerinden sayılıyor. “Eleştirel teori”, günümüzün kapitalist ve bürokrat toplumlarını inceleyerek onların değişim sürecine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Frankfurt Üniversitesi'nin Felsefe ve Sosyoloji bölümünde bir süre profesörlük yapan Habermas, emekli olduktan sonra da çalışmalarına devam etti.
Güncel sorunlar üzerine düşünce üretiyor
Habermas, 1986 yılında Almanya'nın geçmişini inceleyen ve Alman gündeminde “tarih tartışması” olarak yer alan sürece de aktif şekilde dâhil oldu. Filozofa göre, Nasyonal Sosyalizm döneminin hiç bir şekilde hafife alınmaması gerekiyor. Habermas, Almanya'nın kendi tarihini tam olarak kabullenmesinin şart olduğunu savunuyor.
Alman basınında pek çok yazısı yayımlanan Jürgen Habermas, günümüzde de biyo-etik ve gen teknolojisi, terörle mücadele, Körfez Savaşı veya küreselleşme gibi olgular üzerine düşünce üretiyor.
Hitabet sıkıntısı yaşıyor
Çeşitli ödüller alan Habermas'a, 2001 yılında Alman Yayıncılar Birliği'nin Barış Ödülü verildi. Çocukluğundan beri konuşma özürlü olan filozof, teşekkür konuşmasında terörle mücadele konusunu öne çıkarmıştı. Söz konusu Barış Ödülü, 2005 yılında Orhan Pamuk'a layık görülmüştü.
Almanya'da üst düzey siyasiler ve kilise mensupları da filozofun doğum gününü tebrik etti. Frankfurt'taki Alman Kütüphanesi'nde ise Habermas'ın eserlerini gösteren ve 8 Temmuz'a kadar sürecek olan bir sergi düzenleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.