Alkol ve Güvenli Sürüş' Kitabı Yazıldı

Alkol ve Güvenli Sürüş' Kitabı Yazıldı
Alanında uzman 10 akademisyen 'Alkol ve Güvenli Sürüş' isimli kitap yazdı. Yeşilay tarafından basılacak olan kitapta alkolün nasıl trafik kazalarına davetiye çıkardığı çarpıcı verilerle ortaya konuluyor.

Türkiye'de artan alkollü trafik kazalarına dikkat çekmek için alanında uzman 10 akademisyen 'Alkol ve Güvenli Sürüş' isimli bir kitap kaleme aldı. Yeşilay tarafından basılacak olan kitapta alkollü araç kullanmanın tehlikesi, verilerle anlatılıyor. Trafikte kazaya karışanların yüzde 69'unun alkollü olduğunu belirten akademisyenler, yasal sınır olan 0,50 promilin altında da birçok ölümlü ve yaralanmalı kazanın meydana geldiğine dikkat çekiyor. Akademisyenlerin elde ettiği verilere göre 0,20 promil alkolde bile ölümcül kaza yapma ihtimali iki kat artıyor. Hatta yasal sınırın 25 kat altında alınan alkol dahi kazaya davetiye çıkarıyor. İstatistikler, alkolden kaynaklanan kazaların yüzde 70'den fazlasının yasal sınırın altında alınan alkol sonucu gerçekleştiğini ortaya koyuyor. Taslak aşamasındaki kitap, önümüzdeki günlerde yayımlanacak. Kitabın editörlüğünü Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ahmet Belce ile Kırklareli Üniversitesi'nden psikiyatri profesörü Sefa Saygılı yaptı. Kitabı hazırlayanlar arasında Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu Başkanı Faruk Aşıçıoğlu da bulunuyor.

Kitabı hazırlayanlar arasında yer alan Kırklareli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokul Öğretim üyesi Psikiyatri Profesörü Sefa Saygılı, 0,20-0,49 promil arasında tek araçlı bir kazada ölme riskinin 16-20 yaş arasında beş, 21 ve üzeri yaşta üç kat arttığını ifade ediyor. Saygılı, alkollü olup, yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 12'sinin ve ölümlü trafik kazalarının yüzde 21'inin yasal sınırın altında gerçekleştiğini vurguluyor. Aynı şekilde bu oran 0,50 ile 1,00 promil arasında olanlarda yaralanmalarda yüzde 17, ölümlü kazalarda yüzde 20 oluyor. Sürücünün ölümcül yara alma ihtimali '0' promille kıyaslandığında 0,50 ve 0,90 promillerde 9 kat daha fazla olduğunu aktaran Saygılı şu bilgileri aktarıyor: "Kan alkol seviyesinin 1,00 promilin üstünde olanlarda emniyet kemeri takma oranı yüzde 32. Bu oran düşük olan ya da sıfır olanlarda yüzde 50. Adli Tıp Kurumu İzmir Grup Başkanlığı'na 2005 yılında gönderilen trafik kazasında ölen 87 vakanın 38'inde alkol pozitif bulundu. 57 yaralanmanın yarıya yakını da alkollü çıktı." Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu Başkanı Sadi Çağdır da makalesinde alınan alkol miktarının trafikte faciaya kapı araladığını vurguluyor. Kandaki alkol düzeyinde her 0,20 promillik artışın ölümcül kaza yapma riskini iki kat artırdığını aktaran Çağdır, "Kan alkol düzeyi 0,50 promil iken pek çok kişi, 0,90 iken ise hemen hemen herkes etkilenmektedir. Yüzde 0,02 promilin altındaki kan alkol düzeyleriyle bile sürüş kabiliyetinde anlamlı bozulmalar tespit edilmiştir." ifadesini kullanıyor.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Feray Savrun ve Doç. Dr. Nurten Uzun ise ilginç bir tespitte bulunuyor: "Taşıt kullanamayacak kadar sarhoş olmanın sınırının, sarhoşluğun hafif kademesinde psikolojik testler veya basit nörolojik muayenelerle saptamaya olanak yoktur. Bu sınırın yasal olarak saptanması birçok ülkede kanda alkol konsantrasyonunun ölçülmesi ile yapılır. Buna imkan yoksa nefeste, idrarda veya kanda alkol ölçümü yapılır."

Alkollü sürücünün, görme keskinliği ve koku alma duyusu azalıyor. Ayrıca direksiyon hakimiyeti zayıflıyor. Öndeki aracı takip etme becerisi de düşüyor.

Adli Tıp Kurumu 5. İhtisas Kurulu Başkanı Doç. Dr. Faruk Aşıcıoğlu'na göre alkol alımıyla birlikte trafikte şu durumlar ortaya çıkıyor: "Araç sürücüsünün reaksiyon zamanında uzama, öndeki aracı takip etme becerisinde azalma, birden fazla aktiviteyi aynı anda yapabilme becerisinde azalma (direksiyon kontrolü, öndeki araçla aradaki mesafeyi ayarlama, yol kenarından gelecek ani tehlikeleri gözleme, fren yapma v.b.) görme keskinliğinde azalma, koku alma duygusunda bozulma (şoförün araçtan ve çevresinde gelebilecek balata, yanık, lastik kokusu vb'ni hissetmesinde ve ayırımında zayıf), aşırı ve gereksiz konuşma, denge bozukluğu, zaman orientasyonunda bozulma, cesaret artışı gibi tümü trafik seyrini olumsuz etkileyebilecek değişikliklere yol açmaktadır."

- Yeşilay tarafından basılacak 'Alkol ve Güvenli Sürüş' kitabındaki veriler, alkollü araç kullanmanın tahmin edilenden daha tehlikeli olduğunu ortaya koyuyor.

- Yasal sınır olan 0,50 promilin altında alınan alkol bile ölümlü kazalara yol açıyor. 0,20 promil alkolde dahi ölümcül kaza yapma ihtimali iki kat artıyor.

- Yaralanmalı kazaların yüzde 12'si, ölümlü kazaların ise yüzde 21'i yasal sınırın altında alınan alkol sonucu gerçekleşiyor. Alkol, kaza ihtimalini 9 kat artırıyor.

- Alkollü sürücünün, görme keskinliği ve koku alma duyusu azalıyor. Ayrıca direksiyon hakimiyeti zayıflıyor. Öndeki aracı takip etme becerisi de düşüyor.

Dizilerde de alkollü araç kullanmaya son

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün trafik güvenliği konusunda dizi senaristleriyle bir araya gelmesi meyvesini verdi. Artık dizilerde oyuncular alkollüyken araç kullanmayacak. Emniyet yetkilileri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunduklarını söyleyen Behzat Ç. dizisinin yapımcısı Velhan Çantay, "Önemli bir karar aldık. Dizide artık sürücülerin alkollü araç kullanmasına izin verilmeyecek." açıklamasını yaptı.

EGM, reyting rekorları kıran televizyon dizilerinin senaristleri ile bir araya geldi. Yapımlarında trafik güvenliği konusunda bilinç oluşturmak için trafik kuralları ile ilgili mesajlar vermelerini isteyen Emniyet'e dizi senaristlerinden destek geldi. Türk toplumunda en etkileyici ve yönlendirici faktörlerden birisinin diziler olduğunu belirten Elde Var Hayat'ın senaristlerinden Başak Angigün de toplantıya katılanlar arasındaydı. Toplantıda trafik kurallarına katkı yapacak saptamalarda bulunulduğunu dile getiren Angigün, "Yönetmenimizle hemen irtibata geçtik. Trafik kurallarını dizi içerisine daha da çok yerleştireceğiz." diye konuşuyor.

Çalışmayı olumlu bulduğunu ve bu tarz iletişimlerin ciddi faydaları olduğuna inandığını ifade eden Arka Sokaklar Genel Koordinatörü Yılmaz Ekmekçi, emniyet görevlilerinin kendilerine, emniyet kemeri takılması, yayalara dikkat edilmesi, araçta sigara içilmemesi konusunda tavsiyelerde bulunduğunu anlatıyor. Dizi karakterlerinin insanlar özellikle de çocuklar tarafından örnek alındığını belirten Ekmekçi, "Biz de tavsiyeleri dikkate alacağız. Örneğin eroin şırıngasını damara sokmadan da eroinin kötü bir şey olduğunun anlatılacağına inandığım için bu toplantıyı çok olumlu buluyorum." değerlendirmesinde bulunuyor.

Bu haber toplam 3175 defa okunmuştur
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.